Prethodni članak
Sljedeći članak

General Križanec preuzeo odgovornost zbog neobavještavanja o probijanju zvučnog zida

Došlo je do određenog propusta u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i najava nije otišla na vrijeme


Jučer oko 12:15 Zagreb, ali i Zagorje uzbunila je snažna detonacija, čiji je uzrok bilo probijanje zvučnog zida od strane MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ministar Obrane Mario Banožić zatražio je izvješće zbog neobavještavanja javnosti o probijanju zvučnog zida, piše HRT.

- Žao mi je što je ovaj probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a time i Glavnog stožera Oružanih snaga koji su, putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida. Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca, zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran, priopćio je ministar obrane Mario Banožić.

- Došlo je do određenog propusta u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i najava nije otišla na vrijeme. Ispričavam se svima koji su bili uznemireni, ali molim ih za razumijevanje, visoke su temperature, teško je raditi, a molim da razumiju da smo mi radili i danas, radit ćemo sve vikende i cijelo ljeto ako bude potrebno, i ako je u interesu i cilju zaštite hrvatskog neba. Moram reći da je ministar obrane i načelnik glavnog stožera nemaju apsolutno nikakve veze s ovim, odgovornost staje na meni, moji podređeni su napravili propust i odgovornost je apsolutno moja, rekao je brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera", priopćio je MORH jedan sat nakon probijanja zvučnog zida, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook