Prethodni članak
Sljedeći članak

‘GDCK Krapina najbolja je udruga po povlačenju EU sredstava u Zagorju’

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina trenutno provodi tri EU projekta


GDCK Krapina je od 2018. godine apliciralo na desetke EU projekata i povuklo 32,5 milijuna kuna te se svrstalo u sam vrh od 110 Gradskih društava Crvenog križa u RH i najbolja udruga u KZŽ po povlačenju EU sredstava, kaže ravnatelj Davor Šimunović. Trenutno Društvo provodi 3 EU projekta. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina 6. srpnja 2021. godine započeo je s provedbom dvogodišnjeg projekta „Pokreni se, izmjeni se!“, ukupne vrijednosti 1.980.057,74 kn. U projekt je trenutno uključeno 24 neaktivnih mladih osoba u dobi od 15 do 29 godina s područja Krapinsko – zagorske županije. Osposobljavanje za zanimanje dadilje uspješno su završile četiri polaznice te stekle potrebne kvalifikacije za otvaranje vlastitog obrta ili zapošljavanje u nekom od već postojećih obrta za čuvanje djece. U tijeku je osposobljavanje za samostalnog knjigovođu. U sklopu projekta provode se različite aktivnosti koje su usmjerene na doseg i aktivaciju mladih NEET osoba. Mladi se mogu uključiti u kulturne, sportske i druge sličnih sadržaja radionice, radionice razvoja i unapređenja vještina, radionice o informiranju o kretanjima na tržištu rada te usluge socijalnog mentorstva. Trenutno se mogu prijaviti za osposobljavanje za njegovateljicu ili računalnog operatera. Sudjelovanje u svim aktivnostima i programima je za sudionike besplatno. Zainteresirani za uključivanje u daljnje projektne aktivnosti mogu se javiti na brojeve telefona 049/371-141 interni broj 5, 091/608-1027 ili na mail [email protected].

Žene za Zagorje
Projekt „Žene za Zagorje 2“ provodi se na području 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno na području Gradskih društava Crvenog križa Krapina, Klanjec i Pregrada od 22. veljače 2021. godine. Projekt okuplja 19 partnera: Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Udrugu invalida rada Krapina, gradove Krapinu, Klanjec i Pregradu, općine Petrovsko, Radoboj, Đurmanec, Jesenje, Hum na Sutli, Desinić, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, te obvezne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Krapina i Centar za socijalnu skrb Zabok. Vrijednost projekta iznosi 4.962.921,25 kuna. Projekt Žene za Zagorje 2 provodi se u okviru Programa “ZAŽELI-program zapošljavanja žena-faza II”. Dodijeljena bespovratna sredstva u 100% intenzitetu potpore su iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., odnosno 85% je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. - Zaposlene žene korisnicima su potpora i podrška, dostavljaju im namirnice, pomažu u održavanju čistoće stambenog prostora, kod odijevanja i brige o higijeni, u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.). Korisnicima usluga, odnosno starijim i nemoćnim osobama također se pruža podrška kroz razgovore i druženja ili pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – kaže ravnatelj Davor Šimunović. Jedna od projektnih aktivnosti bila je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena te su 22 žene završile osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju slastičar. Osposobljavanje, koje se je sastojalo od teorijskog dijela, vježbi u praktikumu i praktične nastave, provela je Srednja škola Pregrada. Praktična nastava odrađena je u Hotelu Well, Terme Tuhelj. Nakon završenog osposobljavanja i odrađene prakse 22 žene dobile su uvjerenje o završenom osposobljavanju za jednostavne poslove u zanimanju slastičar. Novostečenim znanjima i vještinama postale su konkurentnije na tržištu rada, a uvjerenja se upisuju u e-radnu knjižicu.


Gerontološki centar Zajezda
GDCK Krapina provodi i projekt „Gerontološki centar Zajezda“. Radi se o projektu vrijednosti 13.635.390,48kn, a razdoblje provedbe je od 26.06.2019.-26.04.2022. godine. Opći cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici kako bi se ranjivim skupinama omogućila skrb u zajednici. - Provedbom projekta ishodit će se projektna dokumentacija temeljem koje će se pristupiti izvedbi radova te opremanju rekonstruirane 34 infrastrukturne jedinice Gerontološkog centra Zajezda. Biti će tu 9 sanitarnih čvorova, 2 kupaonice, kuhinja, čajna kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, 6 prostorija za rad s korisnicima, prostorija za medicinsku gimnastiku, senzorna soba, računalna soba, 3 ureda, čitaonica, 6 prostorija za održavanje. Nabavit će se sva specijalizirana oprema, vozila i sve što je potrebno za kasniji rad s korisnicima. Nakon provedbe projekta stvorit će se uvjeti za djelovanje prijavitelja i partnera u smjeru inkluzije ranjivih skupina i prevenciji institucionalizacije te u smjeru širenja mreže socijalnih usluga u zajednici. Gerontološki centar Zajezda pružat će usluge dnevnog boravka, pomoći u kući, dostave obroka i dr., a dnevno će ovdje moći boraviti do 30 korisnika – ističe Šimunović te dodaje da će se GDCK Krapina i u narednom razdoblju javljati na natječaje ESF kao i druge, a koji su u interesu i potrebi lokalne zajednice. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook