Prethodni članak
Sljedeći članak

Franjevci jučer navečer zvonili više puta i rastjerali tučne oblake

Fra Mate Barišić došao je na sjajnu ideju...


Karlovački franjevci i više su nego ozbiljno shvatili svoje poslanje čuvanja duša, ali i života Karlovčana. Dok je jučer navečer završavala sveta misa i procesija u čast svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika Zvijezde, nad Karlovcem su se skupljali tmasti oblaci i počeo je jak vjetar, piše Radio Mrežnica

Kapelan Presvetog Trojstva fra Mate Bašić tada je došao na sjajnu ideju, vođen iskustvima i životima naših starih koji su danas zaboravljeni. Odlučio je upaliti crkvena zvona kako bi rastjerao oblake i moguću tuču, a onda i štetu u svom gradu.

Danas nam kaže kako nije požalio.

– Vidjelo se da se sprema nevrijeme, za nas je bila najavljena tuča, kad sam vidio kakvi oblaci dolaze jedino što mi je palo na pamet bila su zvona. Znamo da su se naši stari uvijek protiv tuče i nevremena borili zvonima, a znamo da i nema te protugradne obrane, a mi smo željeli pomoći građanima, svima koji žive od poljoprivrede, svima kojima su automobili vani i eto, odlučio sam upaliti crkvena zvona pa neka zvone.

Nije dugo trebalo i zvono Presvetog Trojstva počelo je zvoniti, a zvonjava je trajala čak pola sata. Fra Mate kaže kako je bilo jako interesantno i čemu su svjedočili mnogi, kad su zvona počela zvoniti, iznad same crkve odnosno zvonika, oblaka nije bilo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook