Prethodni članak
Sljedeći članak

'Fotonaponska elektrana na krovu zabočke bolnice postala nacionalna referenca za nešto što je uspješno, kvalitetno i napredno'

OB Zabok dobila je vrijednu nagradu Hrvoje Požar za realizaciju projekta racionalnog gospodarenja energijom


Na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana održana je konferencija za novinare, kojoj je povod nagrada Hrvoje Požar koju je OB Zabok dobila za realizaciju projekta fotonaponske elektrane na krovu bolnice.

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina podsjetio je kako uvijek naglašavao da imaju kvalitetan kadar i lijepu zgradu, a na krovu je 2019. godine sagrađena solarna elektrana 420 kilovata. - Jučer smo primili nagradu 'Hrvoje Požar' za realiziran projekt racionalnog gospodarenja energijom. Moram izraziti veliku zahvalu Juliju Domcu, REGEA-i i županu Željku Kolaru jer bez njih sigurno ovaj projekt ne bi realizirali. Elektranu 420 kW sagradili smo s privatnim partnerom. Stavili smo je u pogon 1.1. 2019. godine i do sad smo proizveli 615 megavata struje što je otprilike 10 do 15 % godišnjih potreba, ono što zapravo bolnica troši kroz našu električnu energiju. Naravno, ta elektrana proizvodi struju koja je deset posto jeftinija od energije koju dobivamo iz HEP-ove mreže i zadovoljava 10 do 15 % naših potreba, a nakon deset godina će postati potpuno u našem vlasništvu i sva energija koja će biti proizvedena iz ove elektrane bit će naša - rekao je ravnatelj Vančina. Istaknuo je da je ova bolnica jedna od inovativnijih i ovim projektom je pokazala da se može nositi uz bok velikih projekata u smislu obnovljivih izvora energije i sigurno da će to nastaviti i dalje. - Imamo veliko parkiralište na kojem u budućnosti također planiramo sagraditi elektranu koja će na neki način biti i sjena našim automobilima pa ćemo na neki način imati dvostruku korist - rekao je ravnatelj Vančina.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac čestitao je Bolnici na vrijednoj nagradi. - Meni kao energetičaru nagrada struke Hrvatskog energetskog društva, Zaklade 'Hrvoje Požar' čini se posebno vrijednom i značajnom, kao i projekt kojeg je Krapinsko – zagorska županija prva u Hrvatskoj prepoznala, projekt koji se sada kolokvijalno u struci, kod kolega koji slične projekte rade, zove 'Model Zabok'. Dakle u ovom času je u pripremi i projektiranju desetak ovakvih projekata širom Hrvatske i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Kad se ovakav projekt priprema, a pripremaju se za slične objekte kao što su bolnice, javni objekti, pa čak i na Uredu predsjednika ćemo tako nešto imati, spominje se Model Zabok. To mi je sjajno čuti, jer to znači da je ovaj objekt ovdje prvi takav u Hrvatskoj koji je postao nacionalna referenca za nešto što je uspješno, kvalitetno i napredno. To je ono što je Krapinsko – zagorska županija prva prepoznala. U ovom času imamo pred realizacijom sličan projekt na Bolnici u Krapinskim Toplicama, ali i u projektiranu, u završnoj fazi pripreme za natječaj objekte fotonaponskih elektrana na svim školama, domovima zdravlja gdje je to moguće u Krapinsko – zagorskoj županiji. Sjajna priča, priča definitivno iz 21. stoljeća, priča zelene, napredne, uspješne Hrvatske, ono što želimo vidjeti i u Zagorju i u Hrvatskoj - istaknuo je Domac.

-Zadovoljstvo mi je da na krovu naše Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana mogu čestitati našoj zabočkoj bolnici REGEA – i, dr. Domcu i njegovom timu na sjajnom priznanju koje smo dobili za ovu fotoelektranu na krovu naše bolnice. Hrvoje Požar je jedno zvučno svjetsko ime i kada dobijete takvu nagradu, znate da ste napravili odličan posao. Mi ne samo da smo napravili odličan posao, nego smo to napravili prvi u Hrvatskoj. Imamo pripremljen isto takav projekt za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, čekamo zadnje izračune i odobrenje od HEP – a i krećemo s javnim pozivom i očekujemo u ovoj godini da fotoelektrana na krovu u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice bude u funkciji – rekao je župan Željko Kolar.

Dodao je da u njegovom programu u iduće četiri godine se planira sa na svim ili većini javnih zgrada ustanova s kojima gospodari KZŽ budu takve elektarne. - Za sada imamo pripremljena 42 idejna projekta koji će ići na natječaj Agencije i to znači da ćemo u idućoj godini, 2022. i 2023., biti veliko gradilište. Pokazujemo da smo ekološki osviješteni, mi smo prva Županija koja je napravila strateški plan smanjivanja misije CO2, i stalno smo nekako predvodnici pozitivnih promjena u Hrvatskoj. Na zgradi preko koja je centar naše REGEA – e dolaze skupljati znanje agencije i stručnjaci i iz Irske, Mađarske, Njemačke, Italije, svih europskih zemalja, a to je dokaz da mi nismo samo sposobni prodavati lijepo vrijeme i more, nego da možemo prodavati i pamet i znanje, to je najbitnija poruka – istaknuo je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook