Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Završava Branje grojzdja u Pregradi: Povorka beračica i berača pokazala svo bogatstvo i ljepotu tradicije berbe grožđa


Povorkom beračica i berača kao krunom svih događanja završava danas manifestacija Branje grojzdja u Pregradi.

Najposjećenija pregradska manifestacija, koja njeguje tradiciju ovoga kraja, vezanu uz kasno ljetne i jesenske radove berbe grožđa, i ove je godine okupila velik broj posjetitelja, tijekom tjedan dana održavanja, a osobito danas, kada je vesela, tradicionalna povorka prošetala gradom.

Sudionici povorke kroz narodne nošnje, zaprežna kola i brojne 'rekvizite' koji se koriste pri berbi grožđa pokazali su tradiciju Zagorja i oduševili okupljene posjetitelje.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je kako je izuzetno zadovoljan posjećenošću. – Za Branje grojzdja znaju svi, ne samo u Zagorju, nego i diljem Hrvatske i izuzetno smo ponosni što smo i ove godine održali tu tradiciju i nadopunili je nekim novim sadržajima – rekao je Vešligaj te se zahvalio svima koji su dali svoj obol da ova manifestacija raste iz godine u godinu.

Ovu je tradiciju pohvalio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, istaknuvši kako je ova i ove godine ispunila sva očekivanja. – Sjajan kulturno – zabavni – sportski program, ali i ono ključno, da se održava tradicija berbe grojzdja u Zagorju. A da je to tako, vidjeli smo kroz ovu povorku, stara kola, škafe, lagve, drvene brente, narodne nošnje i, naravno, mlade i djecu. Jer to je najvažnije, da se znanje i tradicija prenaša iz generacije u generaciju – rekao je Kolar.

Proglašeni su i oni koji su najljepše i najuspješnije prezentirali sebe i tradiciju svojega kraja u ovoj zagorskoj tradiciji. Tako su najljepšim kolima proglašena kola Poslon – Bračević, najljepša beračica je Albina Cvetlin, a berač Damir Golec. Proglašen je i najljepši i najsimpatičniji mali berač, a to je Fran Večerić.

Nakon povorke beračica i berača slijedi zabava na trgu uz Šarmere. A kakve smo sve fotografije danas zabilježili u Pregradi, možete pogledati OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook