Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Viteški turnir 'oživio' zloglasnog Tahyja koji ni ovog puta nije propustio priliku mučiti kmetove!

Družba vitezova zlatnog kaleža po prvi puta organizira ovaj viteški turnir, a osim jučer, posjetiti ga možete i danas


U sklopu manifestacije Stubica fest, Družba vitezova zlatnog kaleža organizira Tahyjev viteški turnir, koji se održava ove subote i nedjelje, 11. i 12. lipnja, u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici.

Družba vitezova sa svojim je gostujućim udrugama priredila jučer pravi 'srednjovjekovni kutak' u centru Donje Stubice. Prikazane su borbe vitezova i brojne discipline, posjetitelji su mogli vidjeti kako izgleda viteški logor te naučiti ponešto o srednjovjekovnim spravama za mučenje, na kojima je, između ostalih, vlastelin Franjo Tahy nemilosrdno mučio seljake na svom vlastelinstvu.

Prikazane su brojne obrtničke radnje karakteristične za to vremensko razdoblje, najmlađi posjetitelji uživali su u nastupima žonglera, a središnja ličnost bio je upravo Franjo Tahy, glavni negativac velike Seljačke bune 1573. Zloglasni Tahy, koji je zlostavljao seljake raznim nametima, ali i fizičkim kažnjavanjem, bio je razlog ustanka seljaka. Usko vezan uz Stubicu, Tahy je pokopan u Crkvi Presvetog Trojstva, stoga je Družba vitezova iskoristila priliku da ovaj turnir posveti njemu.

Turnir se održava i danas, od 16 sati, stoga ako niste uspjeli jučer, danas ovo atraktivno događanje nikako nemojte propustiti!

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook