Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE: 'Kuća ostavštine Đure Prejca doprinijeti će razvoju Desinića'

Kuća čija je rekonstrukcija koštala 5.700.000 kuna postat će turistički centar i spomen muzej


Sinoć je svečano otvorena nova obnovljena rodna kuća Đure Prejca u Desiniću, znamenitog pjesnika, dramaturga i redatelja. Kuća s čijim uređenjem se krenulo prije desetak godina danas je lijepo uređeno zdanje spomen muzeja s dvorištem i velikim trnacom i turističko – informativnim centrom koji je nekad bio gospodarska zgrada.

Spomen muzej nudi mnoštvo multimedijalnih sadržaja, a u Prejčevoj sobi i hologram na kojem se on pojavljuje i govori o sebi. Može se vidjeti i zeleni virtualni dirigent te će svaki posjetitelj moći uzeti rukavice, staviti frak, šešir i dirigirati. Muzej nudi i mnoštvo sadržaja za djecu, a moći će se slušati gramofonske ploče Đure Prejca. Cjelokupna investicija vrijedi preko 5.000.000,00 kuna, a veći dio sredstva za ovu investiciju Općina Desinić je dobila preko europskih fondova.

Kuću je svečano otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. –Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja financira projekte razvoja komunalne, ali jednako tako i društvene infrastrukture kako bi se život na selu, u ruralnim područjima učinio kvalitetnijim, uspješnijim i boljim. Upravo na tom tragu je i ova kuća, koja će biti informativno – turistički centar koji će predstavljati tradiciju prije svega arhitekture, ostavštinu Đure Prejca, ali jednako tako i doprinositi boljem razvoju te na neki način kulturnom životu Općine Desinić – rekao je povodom otvorenja Tušek.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar odao je priznanje Općini Desinić na uspješno provedenom projektu koji je većim dijelom financiran iz Europskih fondova. – Manje općine poput Desinića nikada ne bi mogle same realizirati ovakve projekte. Izvorni prihodi općine su negdje četiri do četiri i pol milijuna kuna, a ukupna investicija rekonstrukcije rodne kuće Đure Prejca je 5.700.000,00 kuna. Ovo je idealna prilika da se ljudima koji su ostavili traga u hrvatskoj povijesti, a rodom su iz Zagorja, na neki način odužimo. Rekonstrukcija rodne kuće u turistički info centar i spomen kuću trajno će obilježiti ostavštinu Đure Prejca, a s druge strane dalo nam je jedan novi turistički proizvod  koji je puno značajniji i šire od općine Desinić ili Turističke zajednice toga područja. Od koristi je za čitavu Krapinsko-zagorsku županiju. Sada ga je potrebno brendirati i promovirati– rekao je župan Kolar.

Načelnik Zvonko Škreblin nije skrivao zadovoljstvo što je projekt čija je realizacija počela prije desetak godina uspješno privedena kraju. –Velika je to investicija, veliko djelo, a mi Desiničanci smo ponosni na to. Vjerujem da će to cijeniti i svi ostali izvan Desinića, susjedne općine i Županija, pa i sama Republika Hrvatska. Kad smo pričali o preuređenju i otkupu ove kuće, ljudi su bili malo skeptični, treba li nam to, sve dok nismo imali obilježavanje dana Đure Prejca, odnosno dana njegova rođenja i smrti, gdje smo se sve više približavali domaćim ljudima koji su konačno shvatili da je on bio velikan hrvatske kulture i danas gotovo svi u općini, ali i šire prepoznaju njegov značaj. Vjerujem da će ta slika, današnjim otvorenjem njegove rodne kuće, prodrijeti među cijeli hrvatski narod – rekao je Škreblin, koji je dodao kako će muzej i turistički info centar s radom započeti najkasnije za tri tjedna. Prva dva mjeseca bit će otvoreni svaki dan, a potom prema potrebi, vjerojatno samo za vikend.

Kuću su blagoslovili mons. Ivan Miklenić i desinićkižupnik FranjoMezak kojem je načelnik Škreblin čestitao pedesetu godišnjicu na čelu Župe. U kulturno-umjetničkom dijelu programa kojeg je vodila Kristina Pavlović nastupili su Limena Glazba „Karlo Lugarić“ izDesinića, KUD Horvatska iz Velike Horvatske, Mješoviti pjevački zbor „Đuro Prejac“ iz Desinića dok Prejčeve stihove recitirala glumica Mia Krajcar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook