Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Pastrve na Sutli lovit će 11 ekipa iz Francuske, Italije, Bugarske i Hrvatske

Svjetsko prvenstvo u ribolovu na pastrve koje će se do nedjelje odvijati na rijeci Sutli svečano je otvoreno u četvrtak u Kumrovcu


U četvrtak je u Kumrovcu svečano otvoreno 29. svjetsko prvenstvo u ribolovu udicom za plovak za nacije. Na ovogodišnjem natjecanju koje se odvija od petka do nedjelje na području Općine Kumrovec i Grada Klanjca sudjeluje 11 ekipa iz Francuske, Italije, Bugarske i Hrvatske, među kojima i reprezentacija Krapinsko–zagorske županije, sastavljena od hrvatskih ribolovaca koji se natječaju u Hrvatskoj pastrvskoj ligi.

Šplajt: „Sutla teško može biti bistra, ali nadamo se da će biti dovoljno bistra da vi budete uspješni“
Svečanom otvaranju u Kumrovcu prisustvovali su predstavnici međunarodnih i nacionalnih ribičkih saveza, natjecateljske ekipe te načelnici i gradonačelnici gradova i općina kroz koje prolazi Sutla gdje će se natjecanje odvijati.


Domaćin, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt zaželio je dobrodošlicu okupljenima.– Dobrodošli u „Najpoznatije selo na svijetu“, u jedan od prekrasnih, jedinstvenih muzeja na otvorenom u Kumrovcu. Veseli smo i sretni što smo domaćin Svjetskom prvenstvu u ribolovu na pastrvu. Želim vam puno sportske sreće da imate uspješan ribolov i, kao što je rekla naša Ljerka, bistru vodu. Makar, Sutla teško može biti bistra, ali nadamo se da će biti dovoljno bistra da vi budete uspješni. Želim vam isto tako da se lijepo podružite u našem, ne samo Zelenjaku, Kumrovcu i Klanjcu, nego i, ako ćete imati prilike, da vidite malo više našeg prekrasnog Zagorja i da odnesete dobre dojmove u svoje države i domove – rekao je Šplajt.


Kolar: „Naša je Sutla zaštićena u Naturi 2000. i vjerujem da ćete biti i više nego oduševljeni njenom ljepotom“
Župan Željko Kolar također je poželio dobrodošlicu natjecateljima istaknuvši turistički potencijal Krapinsko-zagorske županije i prirodne ljepote rijeke Sutle. – Vjerujem da će Općina Kumrovec i Grad Klanjec biti sjajni domaćini. Hvala Svjetskom ribolovnom savezu što nam je dao tu mogućnost da budemo organizatori. Čestitam našem nacionalnom savezu, županijskom savezu i lokalnom ribičkom društvu na svom trudu koji su uložili da bi se ovo takmičenje održalo. Naša je Sutla zaštićena u Naturi 2000. i vjerujem da ćete biti i više nego oduševljeni njenom ljepotom i želim vam uspješne sportske rezultate – rekao je župan.


Sever: „Ovakav vid ribolova dozvoljava se iznimno, zbog turističke promocije“
Okupljenima se obratila i izvršna direktorica Svjetskog prvenstva Ljerka Kahlina, koja je zaželjela dobrodošlici svim prijateljima i ribičima u Zagorje te dodala posebno ribičku želju ‘bistro’.


Dobrodošlicu prisutnima zaželio je i predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever koji nam je pojasnio kako će natjecanje izgledati. – Ovo je izrazita disciplina u lovu na pastrve, to je jedan vrlo specifičan sustav ribolova koji u svijetu nije baš zakonski odobren niti je u Hrvatskoj, međutim kroz zakon o slatkovodnom ribarstvu u slučaju organizacije svjetskih prvenstava zbog turističke promocije se dozvoljava ta tri dana takav vid ribolova. Sutra imamo trening, nakon čega slijede dva dana natjecanja u kojima ribiči izlaze ukupno osam puta na vodu. Boduje se tako što se nakon svakog izlaska koje traje 40 minuta zbroje sve ulovljene pastrve te onaj koji nakon dva dana ima najveći broj ulovljenih pojedinih riba je pobjednik, odnosno ne gleda se kilaža ulova – objasnio je predsjednik.


Natjecanje je otvorio predsjednik Svjetske ribolovne federacije za slatkovodni ribolov, Ugo Claudio Matteoli istaknuvši njegov turistički značaj. - Ovo natjecanje je odlična prilika za turizam kao događaj koji je privukao Talijane, Francuze i ostale koji se vole baviti ribolovom da nastupe i upoznaju ovaj dio Hrvatske – rekao je predsjednik zahvalivši domaćinima na odličnoj organizaciji.


Prilikom otvorenja u kulturno-umjetničkom djelu programa nastupila je Etno udruga „Zipka“ iz Kumrovca. Završetak natjecanja i službeno proglašenje rezultata na rasporedu je u nedjelju, 26. ožujka u Vili Zelenjak Ventek u Risvici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook