Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Osamdesetak oldtimera okupilo se pod Gupčevom lipom, našli smo i najstariji među njima!


U Gornjoj Stubici pod Gupčevom lipom okupilo se osamdesetak oldtimer automobila, na 4. susreću 'Proljeće s Purgerima', u organizaciji Oldtimer kluba Purgeri iz Zagreba. Nakon okupljanja u Zagrebu, sudionici su se dovezli pod Gupčevu lipu, gdje su pojedinačni primjerci izazvali veliki interes posjetitelja.

-Ovi susreti postaju kod nas već tradicija, a ove godine odabrali smo stubički kraj, pa to je i naš kraj, mi Purgeri smo ujedno i Zagorci, je tak? Okupilo se oko 140 sudionika s osamdesetak automobila, iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, pa čak i Novog Sada. Osim okupljanja oldtimera, želimo naše goste upoznati i s ovim krajem – rekao je glasnogovornik kluba Mario Bednjanec.

Da bi spadao u kategoriju oldtimera, automobil mora biti star 30 godina na više. Najstariji automobil u klubu, a i na ovom okupljanju, bio je Opel Rekord Olimpia iz 1959. godine. U vlasništvu Kristijana Pleše iz Zagreba tek je četiri godine.

– Kupio sam ga u jako lošem stanju, sam ga renovirao i bez obzira na svoje godište, auto normalno prođe tehnički pregled i može raditi lijepu kilometražu. Evo, prošle godine napravio sam s njim 9 tisuća kilometara. Zapravo, bolji je nego novi, s njim nema brige. Ako na cesti nešto krepa, imam rezervne dijelove, sam promijenim i to je to. Pouzdan je za svoje godine, a i kvaliteta izrade automobila prije je bila drugačija nego danas. Danas je sve šminka i elektronika – ispričao nam je vlasnik, dodavši kako za takve automobile nisu potreba nema velika financijska ulaganja.

– Potrebno im je dati ljubavi i održavati ih. Moja žena je ljubomorna na njega, kaže da ga volim više nego nju. Slično je to, i auto treba maziti i paziti, kao i ženu, ali on šuti, za razliku od žene – našalio se naš sugovornik.

Sudionik susreta koji je potegnuo najdulju rutu do Zagorja jest  Zastava iz 1974. godine. Vlasnik Zoran Janković iz OTK Veteran njome se dovezao iz Novog Sada. – Putovali smo oko osam sati, 80 – 90 km/h. Njegova je idealna brzina, koju najviše voli, 60 km/h, tu se motor umiri i tako možemo stići do bilo koje destinacije. Po meni nije bitno koliko je automobil star ili mlad, nego kako je održavan. To je ključno. Našim smo automobilom supruga i ja bili u sedam država i putovali smo bez problema – ispričao nam je vlasnik ovog primjerka, za koji, kaže, još uvijek ima dijelova iz nekih starih zaliha.

Nakon zakuske pod Gupčevom lipom, gdje su okupljene pozdravili načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i vlasnik Birtije pod lipom Božidar Sačer, sudionici susreta provozali su se dalje Gornjom Stubicom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook