Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Legende i mitovi o coprnicama privukli više od 500 posjetitelja

U Dvor Veliki Tabor u Desiniću održano je prvo izdanje manifestacije LegendFest u organizaciji zagrebačke Udruge "Val kulture" te uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Turističke zajednice županije te uz podršku Muzeja Hrvatskog zagorja i Općine Desinić


U proteklih nekoliko godina Dvor Veliki Tabor nije bio toliko posjećen kao prošle subote. Preko 500 posjetitelja, većinom djece pratilo je 1. LegendFest - festival narodnih priča, legendi i mitova Krapinsko - zagorske županije sa središnjom temom "coprnice". Organizirali su ga zagrebačka Udruga "Val kulture" uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Turističke zajednice županije te uz podršku Muzeja Hrvatskog zagorja i općine Desinić. Manifestaciji su nazočili slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravsko Počivalšek, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek te načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin.

Gatanje

U Dvoru Veliki Tabor u vremenu od 16 do 23 sati prikazano je 25 radionica, priča, predavanja, izložbi glazbenih točaka i dodatnih pratećih sadržaja festivala. Prvo su se obradovala djeca razgledajući izložbu "Lutke vam pričaju legende Hrvatskog zagorja, izlagačice Jagode Sablić, "Coprničko ruho priredili su akademski kipari, braća Petar i August Popijač, a "Coprije i spelancije" izložio je njihov otac Izidor, samouki kipar. "Copra li se copra" predavala je moderator festivala Vesna Petrac. Radionicu "Skidanju uroka i copranje sreće", vračala je Kristina Panić. Nagovorila me nekako da mi gata. Rekla je da se sjetim što trenutno najviše želim. Onda mi je dala da pušem kroz obruč umočen u sapunicu i ispušem balončiće. Ona ih je bušila dlanovima, a potom me zapuhala prahom. Onda sam izvukao "srećku" na kojoj je pisalo - "Bit će sretan". Može biti!

Glazbene točke

Slušala se i "coprnička glazbala" u radionici Franciske Fis i Roka Pečarića, a zanimljivo je bilo i predavanje "Krzno, kljun, kotlić i kuhača“, Lidije Bajuk, etnologinja i etnoglazbenica. Veoma zanimljivo je bilo slušati priče legendi i mitova Aboridžana "Vrijeme snova kroz Didgeridoo" i koncert supružnika Dragičević iz Jastrebarskog koji su godinama živjeli u Australiji. Bile su tu još mnoge druge radionice, predstave i glazbene točke. Potkraj programa, slušali smo tri koncerta. Prvi, Gipsy Boogie: "Ča god", drugi "Plet" i treći najzanimljiviji "Tri glasa, tri gitare, tri coprnice: Dunja Knebl, Lidija Bajuk i Elis Lovrić, a festival je odjavljen vješanjem i spaljivanjem slamnate coprnice podno zidina Dvora Veliki Tabor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook