Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: I ove godine parkove i trgove mnogih hrvatskih gradova i općina krase pisanice zagorske slikarice

„Jedna pisanica može prikazati cijelu povijest jednog mjesta“


U mjesecima prije Uskrsa poznata klanječka slikarica Maja Vukina Bogović ima pune ruke posla. Njezine velike pisanice od 2 metra tražene su diljem „Lijepe naše“ pa je tako slikarica i ovoga proljeća oslikavala pisanice za nekoliko gradova i općina diljem zemlje. Motivi starih reljefa, crkvica, kapelica, morskih marina, veduta i pejzaža te etno motiva krase pisanice. Naročito na našoj obali gdje sve više dolazi turista krase stare jezgre gradova i riva.

– Kroz dva mjeseca oslikala sam pisanice za TZ Grada Kaštela i to četiri komada za Kaštel Gomilicu, Lukšić, Kambelovac i Štafilić. Također dvije pisanice su oslikane za susjedni Trogir gdje se nalaze u staroj jezgri grada i na sebi nose natpis Sretan Uskrs na šest jezika. Reakcije domaćih žitelja i turista se mogu svakodnevno vidjeti na društvenim mrežama – ispričala nam je Maja.


Osim gradova i naselja na obali, mnoga naselja i u kontinentalnom dijelu Hrvatske ukrašena su Majinim pisanicama:
– Kao i svake godine TZ Grada Krapine naručila je pisanicu povodom 830. godina Grada s motivom bilikuma. Šest pisanica u Gradu Krapini krasi park uz ostale dvije te se time zaokružila priča 8 pisanica i 830 malih pisanica za obljetnicu Grada. Općina na rubnom dijelu Varaždinske županije, Veliki Bukovec je naručila dvije pisanice, jednu s motivima zečića i pilića za djecu i jednu s motivima Općine. Pisanica s etno motivima otišla je u malo mjesto Šišljavić kod Karlovca – izvijestila nas je slikarica o svojim najnovijim radovima koje možete vidjeti na našim stranicama.



Cijeli projekt pisanica krenuo je 2017. godine prvom narudžbom za TZ Grada Krapine i pokazao se kao izvrstan dio umjetničke djelatnosti koju Maja provodi: – Pisanice su veliki izazov zbog oblika te načina slikanja i zaštite, ali već sam se toliko uhodala da je to za mene jedna sasvim normalna podloga i oblik. Takvo primijenjeno slikarstvo oduševljava svakodnevno građane i djecu te postaje lijepa razglednica koju turisti šalju u svijet. Jedna pisanica može prikazati povijest jednog mjesta. Tridesetak pisanica diljem Hrvatske je brojka koja samo raste iz dana u dan – rekla je Maja o svojim pisanicama.


Za slijedeću godinu već su krenule narudžbe, kaže nam Maja. U izradi su i mrežna stranica te materijali za inozemno tržište. Osim pisanica Maja radi i na projektu za Božić, vezano za kuglice i razne druge oblike koji su još u fazi pripreme. Slikarica također priprema, uz dosadašnje dvije i treću izložbu u Krapini, izložbu u Zaboku u Regaleriji te izložbu u Novom Sadu i Likovnom salonu. Aktivna umjetnica diljem Zagorja vodi i ART&JOY radionice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook