Prethodni članak
Sljedeći članak

EVO KOGA ZVATI AKO SUMNJATE DA STE ZARAŽENI: Donosimo popis telefonskih brojeva dežurnih epidemiologa

U nastavku donosimo popis dežurnih epidemiologa po županijama ukoliko sumnjate da ste zaraženi.


Ako ste bili u bliskom kontaktu s oboljelim od bolesti COVID-19, imate povišenu tjelesnu temperaturu i probleme s gornjim dišnim sustavom ili jedan od sljedećih simptoma: kašalj, grlobolju, kratak dah, nazovite dežurnog epidemiologa radi savjeta o izolaciji ili liječenju i nikako nemojte ići sami kod liječnika.

U nastavku donosimo popis dežurnih epidemiologa po županijama ukoliko sumnjate da ste zaraženi.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba od koronavirusa. Zbog koronavirusa otkazuju se brojna događanja, skupovi, koncerti na području Hrvatske. Od sutra se zatvaraju škole u Istri

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je preporuku da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

Za sva javna okupljanja koji će se organizirati date su slijedeće upute za organizatore: osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt, dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije. Organizatori skupova ili javnih okupljanja prije organizacije istih moraju osigurati suglasnost nadležnih županijskih stožera civilne zaštite, a koja će se temeljiti na mišljenju nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Stanje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook