Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo kako glasati ako na dan izbora niste u mjestu prebivališta

Rok za promjene preko interneta je danas do ponoći ili, za one koji preferiraju to obaviti osobno, do kraja radnog vremena nadležnog upravnog tijela


Gdje god da se nalazili 5. srpnja, svoju građansku dužnost trebali biste obaviti. No kako ne biste mijenjali svoje planove, možete promijeniti adresu svog birališta.

- Recimo, ako imate mjesto prebivališta prijavljeno u Zagrebu, a toga dana će biti u Splitu, možete zatražiti privremeni upis. Na osnovu toga možete glasati na onom biračkom mjestu koje se nalazi u Splitu i koje će biti upisano u zahtjevu", rekao je za Dnevnik.hr Dario Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Isto vrijedi i ako znate da ćete se nalaziti na određenom mjestu u inozemstvu. No ako nemate pojma gdje ćete se nalaziti, možete izvaditi potvrdu s kojom ćete glasati bilo gdje. Prva je opcija da popunite jedan od dva formulara, ovisno o tome što točno trebate, i onda ih odnesete u nadležni ured. Ako sve to želite učiniti preko interneta, možete to učiniti u sustavu e-Građani. Ondje morate upisati nekoliko podataka, svoju adresu, a Ministarstvo će vam dodijeliti najbliže biračko mjesto.

Rok za promjene preko interneta je danas do ponoći ili, za one koji preferiraju to obaviti osobno, do kraja radnog vremena nadležnog upravnog tijela.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook