Prethodni članak
Sljedeći članak

Europske zemlje strahuju od novog vala covida, raste broj zaraženih

Infekcije su u porastu u više zemalja uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španjolsku


Europske zemlje bilježe značajan porast slučajeva covida potaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog vala s obzirom na pad zaštite koju je pružalo cjepivo i početak ljetne sezone putovanja, javlja CNN, a prenosi Index.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da “porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Europskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španjolsku, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Sveučilišta Oxford, koji prati pandemiju.
Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunosni sustav. To znači da ni prethodne infekcije niti cjepiva ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne. Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook