Komentirala je i što se može napraviti u situaciji kada ostane neiskorištenih doza.

“Od početka postoje upute, postoje protokoli, a postoji zdrav razum. Treba li tu dozu baciti ili iskoristiti za nekog drugog starijeg bolesnika, za nekog tko ne mora biti štićenik doma? Uvijek neke iznimke postoje. To se ne dešava, ili se desi vrlo rijetko”, kazala je Mayer i rekla da je sigurno postojao neki razlog.

Što se tiče cijepljenja preko reda, Mayer je kazala: “Sve se može provjeriti, pacijent dobije i potvrdu o cijepljenju.”

Osvrnula se na dosadašnje iznimne situacije u kojima su se određene osobe cijepile preko reda.

“To je bio razlog samo da se to cjepivo potroši, da ne bacimo cjepivo”, rekla je Mayer.

Dodala je da su u registru cijepljenih navedeni svi potrebni podaci, a između ostalog i ustanova u kojoj se osoba cijepila.

“Ima ustanova, a onda se u toj ustanovi lako dođe do liječnika dođe do onog tko je cijepio. Prema mjestu cijepljenja se točno zna tko je cijepio, koje su ekipe išle na terenu, tko je taj dan radio”, kazala je Mayer za N1. 

Jutarnji.hr piše da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak svim cjepiteljima poslao dopis u kojem im poručuje da se drže plana cijepljenja, prioritetnih skupina, te da strogo osuđuje sva cijepljenja preko reda, pogotovo ako je time ugrožen netko od prioriteta. Upozorio je i da će Ministarstvo zdravstva i HZJZ ispitati svaki takav slučaj. Iz Hrvatske liječničke komore kažu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu protiv svojih članova zbog cijepljena preko reda.