Prethodni članak
Sljedeći članak

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE POLICIJSKE POSTAJE U ZLATAR BISTRICI: 'Ušteda energije bit će najmanje 50 posto'

Ukupna vrijednost radova energetske obnove zgrade Policijske postaje Zlatar Bistrica iznosi 2.566.110 kuna


U kolovozu ove godine započeli su radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Zlatar Bistrica, a tim je povodom danas održana konferencija za novinare u Zlatar Bistrici, na kojoj je predstavljen projekt.
Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i neregetsku učinkovitost.

Kako je istaknuo načelnik Policijske uprave krapinsko - zagorske Darko Car, završetkom projekta će se ostvariti ušteda energije od najmanje 50 posto. – Projektom energetske obnove obuhvaćeno je 25 poslicijskih postaja i uprava MUP - a diljem Hrvatske, a ukupna vrijednost svih projekata iznosi 101.033.711,29 kuna. Jedna od tih postaja je i PP Zlatar Bistrica. Zgrada ove postaje izgrađena je 1975. godine i u lošem je stanju, a energetskom obnovom 981 kvadrata njezine površine zaštitit će se okoliš i poboljšati uvjeti rada – istaknuo je Car.

Više od samom projektu rekla je Sanja Kanoti iz tvrtke Euro Consulting, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je 20. prosinca 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.826.685,48 kuna, od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 2.669.567,43 kune. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 1.637.967,97 kuna. Razdoblje provedbe projekta je do 20. prosinca 2020. godine. Projektom se predviđa poboljšanje energetskih svojstava zgrade u smislu uštede toplinske energije i toplinske zaštite koje obuhvaća povećanje toplisnke zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog i ukopanog zida, zamjenu vanjske stolarije, poboljšanje postojećeg sustava grijanja, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitom LED rasvjetom te ugradnju vertikalno podizne platforme kako bi se omogućio pristup osobama smanjene pokretljivosti i osobama s invaliditetom.

- Obnovom će se ostvariti ciljevi smanjenja toplinske energije za grijanje za 74 %, smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 86,49 % te smanjenje emisije CO2 za 74,44 %. Zgrada PP Zlatar Bistrica u sadašnjem stanju je energetski razred D, dok je očekivani razred nakon obnove B – rekla je Sanja Kanoti.

Tehničku dokumentaciju energetske obnove izradila je tvrtka Kostelgrad – projekt d.o.o. iz Pregrade, koja obavlja i uslugu projektantskog nadzora izvođenja radova, izvođač radova je Plodux art d.o.o. iz Konjščine, a stručni nadzor obavlja tvrtka Adako projekt d.o.o. iz Zagreba. Ukupna vrijednost radova energetske obnove zgrade Policijske postaje Zlatar Bistrica iznosi 2.566.110 kuna.

Voditelj projekta Dragutin Sakač istaknuo je da će se na području PU krapinsko – zagorske osim zgrade u Zlatar Bistrici obnoviti i zgrada postaje u Donjoj Stubici. U ime izvođača radova prisutnima se obratio Filip Pluščec, a u ime nadzora Damir Kerner, koji su istaknuli da je suradnja s projektantima odlična te da će radovi biti izvršeni u roku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook