Prethodni članak
Sljedeći članak

EMA: ‘Krvni ugrušci vrlo rijetka su nuspojava cjepiva AstraZenece'


Europska agencija za lijekove drži press konferenciju o vezi cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka. Zaključak EMA-e bit će posebno važan za Hrvatsku, jer je naša zemlja najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece.

Marie-Agnes Heine iz EMA-e rekla da će objaviti rezultate istrage o povezanosti cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka. "Naš sigurnosni odbor je potvrdio da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Cjepivo spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida", rekla je ravnateljica EMA-e Emer Cooke. "Zaključili smo da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebali biti navedeni kao moguće nuspojave cjepiva", rekla je Cooke.

"Kad milijuni ljudi prime cjepivo, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tijekom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sustav nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani. Bilo koja odluka neke države trebaju uzeti u obzir situaciju s pandemijom u pojedinoj državi", rekla je Cooke. "Zaključak naše istrage je da su krvni ugrušci vrlo rijetka nuspojava cjepiva AstraZenece", rečeno je na press konferenciji, prenosi Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook