Prethodni članak
Sljedeći članak

Elena iz okolice Zlatara šampionka je državne izložbe stoke u Gudovcu


Zagorje ima novu šampionku. Ovaj puta riječ je o pet godina staroj kravi Eleni, jednoj od šezdesetak simentalki u vlasništvu Božidara Domitrana iz Martinščine kod Zlatara, koja je na današnjoj Državnoj stočarskoj izložbi simentalske pasmine goveda proglašena šampionkom.

Riječ je o izložbi koju je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, zajedno sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, na 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu.
Kako je za portal Zagorje.com ispričala članica Organizacijskog odbora stočarske izložbe Milica Gregorek Hanževački, na izložbi je sudjelovalo četrdesetak goveda simentalske pasmine, a upravo je Elena proglašena šampionkom. - Ove godine vaša županija ima tu čast, odnosno, ima kvalitetnog uzgajivača, gospodina Božidara Domitrana, koji je osvojio šampionsko zvono. Riječ je o kravi koja je u drugoj maksimalnoj laktaciji dala preko 10 tisuća kilograma mlijeka, što se, zapravo, može mjeriti ustvari s europskim podacima, odnosno, s tim rezultatom možemo parirati čitavoj Europi. No, Elena nije proglašena šampionkom samo temeljem laktacije, već i zbog svojeg izgleda, koji je za simentalsku pasminu gotovo idealan. Sudac je rekao da je to upravo ono što se traži. I okvir, i vime, i noge, sve zadovoljava sve predispozicije za simentalsku pasminu - rekla nam je Gregorek Hanževački.

Sam vlasnik šampionke Elene, Božidar Domitran, za Zagorje.com je ispričao kako su sve njegove krave odlične, daju u prosjeku 29 litara mlijeka, ali i sam priznaje da mu je Elena najljepša. - Danas sam na izložbu vodio i Meri, ali nju sam prije toga podojio, pa joj vimena nisu bila puna. Sudac mi je rekao zašto sam dojio krave, a ja sam mu rekao da ne mogu voditi okolo krave ako ih ne podojim. I tako je Meri zbog toga danas osvojila treće mjesto na izložbi - ispričao nam je Domitran, te rekao kako, unatoč teškim vremenima za uzgajivače stoke, od uzgoja ne misli odustati. - Ma neću odustati. Ne mogu odustati. Previše smo uložili u ovu farmu da bi sada odustali - rekao nam je Domitran.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook