Prethodni članak
Sljedeći članak

El Nino će se ove godine pretvoriti u La Ninu, evo što to znači


Vremenski obrazac El Nino koji može uzrokovati ekstremne uvjete poput šumskih požara i tropskih ciklona trebao bi se kasnije ove godine pretvoriti u općenito hladnije uvjete La Nine, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prenosi Index

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Nina donosi hladnije temperature Tihog oceana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama.

WMO je objavio da postoji 60 posto šansi da će se uvjeti La Nine pokazati između srpnja i rujna, te 70 posto između kolovoza i studenog.

"Kraj El Nina ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promjenama koje će naš planet i dalje doživljavati zbog stakleničkih plinova", rekla je Ko Barrett, zamjenica glavnog tajnika organizacije.  "Iznimno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u narednim mjesecima".

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe ti podaci, usprkos hladnom utjecaju La Nine koji je trajao od 2020. do početka 2023., objavio je WMO.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook