Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvorac Velik Tabor stavljen na prodaju. Prva ponuda stigla od katarskog šeika i to na iznos od 12 milijuna dolara


Jedan od najljepših, ne samo zagorskih, nego i hrvatskih dvoraca, impozantni Veliki Tabor, država je odlučila privatizirati, odnosno, staviti ga na prodaju.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se, kao zaštićeni spomenik kulture, Veliki Tabor ne mora prodavati putem javnog natječaja, već je dovoljno objaviti prodaju putem međunarodne burze UNESCO-a te se onda, poput svojevrsne licitacije, čekaju ponude zainteresiranih kupaca.

-Za razliku od klasične licitacije, u ovakvim slučajevima država ne mora prihvatiti najveću ponudu, odnosno, ne mora prihvatiti niti jednu, ukoliko niti jedna od pristiglih ponuda ne zadovoljava, odnosno, ne ispunjava očekivanja države kao prodavatelja kulturnog dobra – pojasnili su nam iz državne Agencije za promet kulturnih dobara RH.

A koja su i kakva očekivanja države, u ovom nam trenutku nije poznato, budući da je riječ o poslovnoj tajni, čije bi razotkrivanje potencijalno moglo utjecati na ponude zainteresiranih kupaca.

No, ono što smo neslužbeno uspjeli doznati jest da je za Veliki Tabor u Hrvatsku već stigla i prva službena ponuda i to ponuda jednog katarskog šeika.

Zagorje.com u posjedu je fotografije dijela dokumenta, odnosno, pristigle ponude.

Kako nemamo presliku ponude na engleskom, već na arapskom jeziku, potražili smo pomoć ovlaštene osobe.

Naime, stalni sudski tumač za arapski jezik pogledao je fotografiju te potvrdio kako u njoj stoji ponuda u iznosu od 12 milijuna američki dolara, ali da je isto tako napomenuto kako je ponuditelj otvoren za daljnje razgovore i pregovore.

Drugim riječima, sasvim je jasno da će na koncu država za Veliki Tabor dobiti barem nekoliko milijuna dolara više od prvotno ponuđenih 12.


Što će sve država novom vlasniku uvjetovati vezano za budućnost dvorca i njegovu namjenu, za sada nam nije poznato.

Neslužbeno, jedan od uvjeta kojeg će država zasigurno postaviti potencijalnim kupcima jest da dvorac bude barem 16 vikenda u godini otvoren za javnost, a cijene ulaznica neće smjeti prelaziti 30 eura po osobi za odrasle te 20 eura za djecu mlađu od 16 godina. Za vrtićku i predškolsku djecu ulaz bi trebao i nakon prodaje biti besplatan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook