Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvogodišnjak počeo pokazivati znakove puberteta: Imao čak i erekciju. A onda su doktori otkrili nešto nevjerojatno

Dječak je nevjerojatno dobivao na mišićnoj masi, počeo je dobivati erekcije pa čak i stidne dlačice, a liječnici su otpisali sve poznate uzroke poput endokrinih poremećaja


Dvogodišnji dječak pokazao je znakove puberteta – rast stidnih dlačica i povećanje penisa – nakon što je bio izložen tatinom testosteronskom gelu. Iako rijedak, ovo je problem koji je dokumentiran nekoliko puta u medicinskoj literaturi. U razgovoru za Insider, dječakova majka iz Brightona u Velikoj Britaniji postala je svjesna problema kada je njezin sin porastao za svoje godine.

“Znala sam da to nije normalno”, rekla je Erica Brownsell za Insider. "Imao bi masivne, trajne erekcije, a njegova visina i težina su bili izvan svih normativa U dobi od jedne godine imao je 12 kilograma, a u dobi od 12 do 18 mjeseci svaki mjesec se dobivao bi  preko 0,9 kilograma. Nije bilo masnoće, samo mišići."

Krvni testovi su pokazali da dječak ima izrazito visoku razinu testosterona, primarnog spolnog hormona kod muškaraca koji se dramatično povećava tijekom puberteta. Liječnici su isključili uobičajene uzroke ovog stanja, kao što su problemi s endokrinim sustavom ili urođeni poremećaj, ali temeljni uzrok ostao je misterij. “Bilo je jako zastrašujuće”, dodala je Brownsell, Činilo se da nitko ne zna što se događa. Jedan je liječnik tada nagađao je li to moglo biti povezano s izlaganjem liječenju umjetnim testosteronom. Kako se ispostavilo, dječakov otac Peter rođen je sa složenim stanjem testisa i već nekoliko godina svaki dan nanosi gel testosterona na kožu.

Testosteronski gel se općenito nanosi na ramena, nadlaktice ili trbuh, a hormon se apsorbira u kožu. Čini se da je dvogodišnjak morao doći u kontakt s lokalnim hormonskim gelom na koži svog oca.   Brownsell se sada zalaže za jasnija upozorenja koja se nalaze na vanjskom pakiranju testosteronskih gelova, zajedno s uputama koji naglašavaju rizike liječenja, prenosi Net.hr

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook