Prethodni članak
Sljedeći članak

DVD-u Pregrada odobreno 4 milijuna kuna za dogradnju vatrogasnog doma

Jako se veselimo dogradnji prostora, a provedbom ovog projekta omogućit će se kvalitetniji uvjeti za rad DVD-a, kaže predsjednik DVD – a Milan Burić


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 30. studenoga 2021. inicijalne rang liste za Treći natječaj iz tipa operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

U sektoru vatrogasnih domova, od ukupno 116 prijava, Agencija je za financiranje odobrila njih 17, među kojima je i projekt Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pregrada „Rekonstrukcija i opremanje vatrogasnog doma i spremišta DVD-a Pregrada“. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 4.512.340,63 kn, prijavljenom 28. rujna na navedeni natječaj, uz prethodnu suglasnost Gradskog vijeća Grada Pregrade.

Projektom je planirana izgradnja novog modernog spremišta u prizemlju, povećanje dvorane za sastanke na katu te dogradnja prostorija za urede DVD-a i Vatrogasne zajednice, muzejsko-izložbeni prostor te sanitarije. U sklopu projekta prostorije vatrogasnog doma opremit će se ormarima, stolovima i stolicama, tuševima te ostalom potrebnom opremom, a projektom je planirano i korištenje obnovljivih izvora energije u sustavu grijanja.


Kroz Program ruralnog razvoja projekt će se sufinancirati u iznosu od 90%, dok će ostatak iznosa od 451.234,06 kn osigurati Grad Pregrada. Planirano trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci od dobivanja ugovora.
„Jako se veselimo dogradnji prostora, a provedbom ovog projekta omogućit će se kvalitetniji uvjeti za rad DVD-a, značajno će se povećati mogućnost operativno-tehničkog djelovanja, a proširit će se i edukativni, obrazovni i društveni sadržaji“, istaknuo je predsjednik DVD-a Milan Burić, koji je i sam dao veliki angažman u pripremanje projekta. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Kostelgrad-projekt d.o.o.


Inače, DVD Pregrada utemeljeno je 1889. godine i matično je društvo Vatrogasne zajednice Grada Pregrade. Broji 79 punopravnih članova te 40 članova podmlatka i mladeži, odnosno ukupno 119 članova, od kojih je 36 operativnih. Svake godine društvo odradi oko 25 požarnih i tehničkih intervencija u kojima prosječno sudjeluje 14 vatrogasaca, a vrijeme na intervenciju je cca 4 do 5 minuta. Od 36 operativaca, njih 5 ima položene ispite za vođenje intervencija, odnosno ispite za posebne ovlasti i odgovornosti. Njihovo djelovanje posebno se oslanja na mlade članove društva i vatrogasnu mladež koje je u posljednje vrijeme sve više.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook