Prethodni članak
Sljedeći članak

[DVD TUGONICA-PODGRAĐE] Blagoslov navalnog vozila i uređenog spremišta

74. Skupština DVD-a Tugonica – Podgrađe


U subotu je održana 74. redovna izvještajna skupština DVD-a Tugonica-Podgrađe, koje djeluje u sklopu VZO Marija Bistrica. Jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu za prošlu godinu,  kao i plan rada i  financijski plan za 2021. godinu, ali i izmjena financijskog plana za ovu godinu, kojoj se pristupilo prije svega zbog nabavke navalnog vozila. Upravo je prije same skupštine rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević blagoslovio nabavljeno navalno vozilo. Naime, prošle se godine pokvarilo vozilo Styer, a kako je procijenjeno da se popravak ne isplati, nabavljeno je vozilo marke ''Iveco'', 1998. godište, dupla kabina, nadogradnja Magirus, pumpa 24/8 spremnik za 2200 l vode, rasvjetni stup, vlastiti generator za električku energiju 20 kw, hidraulično vitlo 8 tona, itd. Vozilo je kupljeno većim dijelom vlastitim sredstvima, zbog čega je izvađen kredit, a donacijama su pomogli Općina Marija Bistrica i prema pravilniku VZKZŽ-e. Uz vozilo blagoslovljeno je i novo uređeno spremišta za opremu operativnih vatrogasaca.

DVD Tugonica-Podgrađe trenutno broji 122 člana, od čega 22 člana vatrogasne mladeži i 12 članova djece od 6 do 12 godina. U 2019. godini požarnih intervencija nije bilo. Redovito su provođene sve preventivne aktivnosti, a tradicionalna vatrogasna vježba VZO Marija Bistrica održana je lani baš na području djelovanja ovog društva. Radilo se i na osposobljavanju, pa su tako 3 člana položila za vatrogasnog časnika, 5 za dočasnika, a troje za zvanje vatrogasac. Nije izostao ni angažman na Danu otvorenih vrata u suradnji sa DVD-om Marija Bistrica. Godina je bila vrlo uspješna za natjecateljske ekipe. Naime, obje mladeži i muška i ženska na županijskom natjecanju u Zaboku izborile su državno natjecanje ove godine u Čakovcu. Djevojke su bile druge, a dečki treći, a ekipa djece muške, za koje nema državnog natjecanja, na županijskom je zauzela 3. mjesto.

Mladež i djeca te njihovi mentori kao zahvalu za svoj angažman dobili su i simbolična priznanja u obliku malih vatrogasnih statua. I prošla je godina donijela nastavak tradicionalne dislokacije u Zatonu, na kojoj je kroz 9 smjena, uz navalno vozilo sudjelovalo 7 članova društva, a pored njih i vatrogasci iz još nekih zagorskih društava kao i DVD-a Moravče. Kao i prijašnjih godina članovi društva sudjelovali su u raznim manifestacijama u organizaciji Svetišta MBB i Općine Marija Bistrica. Izdvajamo sudjelovanje na vatrogasnom hodočašću u Mariji Bistrici, proštenje povodom blagdana Svetog Florijana, sudjelovanje u procesijama na Cvjetnicu i na Tijelovo, u procesiji na Vinski Vrh pred Blagdan Majke Božje Bistričke, te stražu uz Isusov grob u Svetištu MBB-e u velikom tjednu. Vatrogasci DVD-a Tugonica-Podgrađe bili su aktivni kao osiguranje i organizacijska pripomoć kod manifestacija u organizaciji Općine Marija Bistrica. Na skupštini je spomenicu za 50 godina rada primio Stjepan Čebrajec. Skupštinu su pozdravili načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, tajnik VZ KZŽ-e Rajko Jutriša, te predstavnici brojnih prijateljskih društava.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook