Prethodni članak
Sljedeći članak

[DRŽAVNA MATURA] Zagorci na B razini najbolji u Hrvatskoj, na A razini na trećem mjestu

U prosjeku su najbolje rezultate iz tri obvezna predmeta, a to su hrvatski, engleski i matematika posljednjih godina ostvarili gimnazijalci iz Međimurske županije, iza njih 2017. /2018. slijedili oni iz Grada Zagreba te gimnazijalci iz Krapinsko – zagorske županije


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je brifing za predstavnike medija na kojem je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak prezentirala usporedbu podataka o uspjehu učenika gimnazijskih programa na državnoj maturi s uspjehom u srednjoj školi uzevši u obzir i ulazne kompetencije učenika pri upisu u srednju školu. Cilj je analiza podataka kao podloga za informirano donošenje odluka o sustavu državne mature, razvoju vrednovanja i ocjenjivanja u školama.

Kako se pokazalo, rezultati državnih matura pokazuju kako ne mora uvijek značiti da najbolje rezultate ostvaruju učenici, odnosno gimnazijalci iz velikih gradova. U prosjeku su najbolje rezultate iz tri obvezna predmeta, a to su hrvatski, engleski i matematika posljednjih godina ostvarili gimnazijalci iz Međimurske županije, iza njih 2017. /2018. slijedili oni iz Grada Zagreba te gimnazijalci iz Krapinsko – zagorske županije. Gleda li se pojedinačno, na ispitima iz matematike 2017. /2018. najuspješniji su bili Međimurci, a iz hrvatskog jezika maturanti iz Krapinsko – zagorske županije, pokazuju podaci nove baza podataka Ministarstva obrazovanja, objedinjeni u sustav ŠeR – Školski e- rudnik.

Podaci za prošlu školsku godinu još nisu uvedeni, no što se tiče školske godine 2017./2018., prema prosječnoj ocjeni među županijama, iz razine A mature naša županija ima prosječnu ocjenu 3,55, što nas stavlja na treće mjesto u Hrvatskoj, dok iz razine B imamo prosječnu ocjenu 3,76, odnosno na prvom smo mjestu, tj. najbolji u Hrvatskoj.

Što se obaveznih predmeta tiče, razinu A iz hrvatskog jezika odabralo je čak 91,78% učenika, iz engleskog jezika 90,57 % učenika, a iz matematike ipak manje, 70,21% uičenika.

Učenici naše županije, prema predmetima, na A razini, ukupno gledajući, ostvarili su najbolju prosječnu ocjenu iz engleskog jezika, 3,87, iz hrvatskog jezika 3,64, a iz matematike 3,06. Na B razini, prosječna im je ocjena najbolja iz hrvatskog jezika, 3,79, zatim iz matematike, 3,78, a iz engleskog jezika 3,68.

Po programima, najbolje su rezultate iz hrvatskog jezika ostvarili učenici općih gimnazija, s prosječnom ocjenom 3,71, iz matematike učenici iz prirodoslovno – metamatičkih gimnazija, 3,71, kao i iz engleskog jezika 4,13 (podaci se odnose na A razinu).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook