Prethodni članak
Sljedeći članak

DRŽAVA UVODI NOVA PRAVILA ZA POLJOPRIVREDE POTICAJE: Trebat će dokazati proizvodnju

Proizvodnju poljoprivrednik mora dokazati računom, otkupnim blokom ili Evidencijom o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda te imati policu osiguranja za nasade i kulture


Država uvodi nova pravila za poljoprivredne poticaje pa će se ubuduće vrednovati količina proizvodnje dok se dosad za proizvodno vezane potpore prijavljivala samo površina, piše Večernji list.

Poljoprivrednici će dizati proizvodnost po površini i po životinji i pravdat će to odgovarajućim računima i evidencijama ili će ostati bez dijela potpora. Iščitava se to iz novoga prijedloga izmjena postojećih proizvodno vezanih potpora iz Programa izravnih plaćanja te Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore, kojima Hrvatska, a i druge članice EU (osim Njemačke), nastoje povećati učinkovitost u smjeru samodostatnosti i prehrambene sigurnosti.

Za krave u proizvodnji mlijeka uvjet za proizvodno-vezanu potporu bio je 3500 litara po grlu – po novome 4310 litara. Gospodarstva koja mlijeko ili mliječne proizvode sama stavljaju u javnu potrošnju morat će voditi evidenciju o proizvedenim količinama. Kod tovne junadi produljuje se uvjet minimalnog obveznog tova sa 120 dana na 180 dana za ženska i 250 dana za muška grla. Kad su u pitanju janjci koji s gospodarstava nerijetko netragom nestaju, najmanje 200.000 komada godišnje, povećan je indeks janjenja s 0,6 na 0,8, a isto vrijedi i za jarad.

Za krave u proizvodnji mlijeka uvjet za proizvodno-vezanu potporu bio je 3500 litara po grlu – po novome 4310 litara. Gospodarstva koja mlijeko ili mliječne proizvode sama stavljaju u javnu potrošnju morat će voditi evidenciju o proizvedenim količinama. Kod tovne junadi produljuje se uvjet minimalnog obveznog tova sa 120 dana na 180 dana za ženska i 250 dana za muška grla. Kad su u pitanju janjci koji s gospodarstava nerijetko netragom nestaju, najmanje 200.000 komada godišnje, povećan je indeks janjenja s 0,6 na 0,8, a isto vrijedi i za jarad, donosi Večernji list.

Minimalna površina za proizvodno vezane potpore kod povrća je pola hektara, a najviše 10 ha, s time da rajčice treba proizvesti minimalno 80 t/ha, brokule 5, cvjetače, špinata, graha 10, patlidžana, peršina 15, blitve, kelja, luka 20, češnjaka 7 t/ha... Izuzetak je  salata gdje se na pola hektara može sijati i kombinacija endivije, matovilca, radiča, rikule, a traženi urod je 9 t/ha.

Proizvodnju poljoprivrednik mora dokazati računom, otkupnim blokom ili Evidencijom o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda te imati policu osiguranja za nasade i kulture za koje se traži PVP.

Za krave u proizvodnji mlijeka uvjet za potporu bio je 3500 litara po grlu, a po novome uvjet će biti 4310 litara. Gospodarstva koja mlijeko ili mliječne proizvode sama stavljaju u javnu potrošnju morat će voditi evidenciju o proizvedenim količinama.

Kod tovne junadi produljuje se uvjet minimalnog obveznog tova sa 120 dana na 180 dana za ženska i 250 dana za muška grla. Za krave dojilje obvezno se mora evidentirati teljenje u roku od 18 mjeseci...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook