Prethodni članak
Sljedeći članak

Država nabavlja 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu

Geofizički odjel Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu trenutno ima četiri akcelerografskih postaja, instrumenata za mjeru razine štete nakon potresa, a potrebno im je 25 novih


Ministarstvo je iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom izvan funkcije pa će se aktivnosti usmjeriti na organiziranje nastave. - U pogođenom području ukupno je 58 obrazovnih institucija, a broj učenika u Glini, Petrinji i Sisku je 5658. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta od kojih je devet neupotrebljivo, 11 privremeno neupotrebljivo, a 22 su upotrebljiva, otprilike 50 posto objekata je izvan funkcije - kazao je Fuchs.

Naglasio je da će u predstojećem razdoblju glavne aktivnosti ministarstva biti usmjerene na organiziranje nastave za učenike i studente, dodavši kako je dio djece i obrazovnih djelatnika zbog oštećenja morao napustiti svoje domove.

Posebno je naglasio da je ministarstvo iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.

Podsjetimo, Geofizički odjel Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu trenutno ima četiri akcelerografskih postaja, instrumenata za mjeru razine štete nakon potresa, a potrebno im je 25 novih. U listopadu su tražili pomoć od grada Zagreba, koji je odbio pomoći, jer se o opremi PMF-a treba brinuti država, prenosi portal  Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook