Prethodni članak
Sljedeći članak

Društvo Crvenog križa KZŽ okuplja volontere koji su zainteresirani i žele biti članovi interventnog tima

Uloga Crvenog križa je i priprema i obučavanje ekipa, odnosno interventnog tima, te volontera i građana, za slučaj izvanrednih situacija


- Ako ste stariji od 18. godina, volite pomagati onima kojima je potrebna pomoć, imate slobodnog vremena i željni ste novih znanja i aktivnosti, pozivamo Vas da se pridružite u naš Interventni tim - pozivaju iz Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, osnovni ciljevi društva su ublažavanje ljudskih patnji, a osobito onih izazvanih velikim prirodnim, ekološkim i drugim nesrećama, s posljedicama masovnih stradanja i epidemijama. Stupanjem na snagu Zakona o sustavu civilne zaštite (NN br. 82/15) definirano je da je Crveni križ operativna snaga u zaštiti i spašavanju te su sukladno tome izrađeni potrebni dokumenti u jedinicama lokalne samouprave, a uloga Crvenog križa je i priprema i obučavanje ekipa, odnosno interventnog tima, te volontera i građana, za slučaj izvanrednih situacija.

Svaki član usvaja osnovna znanja iz sljedećih područja
• Organizacija prihvata i smještaj stradalih
• Psihosocijalna pomoć i podrška stradalima
• Služba traženja – obnavljanje obiteljskih veza
• Prva pomoć kao nadopuna stručnim medicinskim ekipama
• Prijem i raspodjela humanitarne pomoći
• Osiguranje pitke vode

Nakon osnovnog tečaja, članovi se, prema interesu, specijaliziraju iz nekog od područja: prve pomoći (napredna obuka), procjene situacije, poslova službe traženja, organizacije prihvata i smještaja ili osiguranja pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta. Najbolji članovi interventnih timova pozivaju se na dodatne obuke za djelovanje u Nacionalnom interventnom timu ili međunarodnim misijama pomoći.
Edukacija za članove Županijskog interventnog tima će se održati 25., 26. i 27. kolovoza ili 01., 02. i 03. rujna na igralištu Osnovne škole Augusta Cesarca u Krapini. O točnom datumu održavanja edukacije članovi će biti pravovremeno obaviješteni.

Prijave se primaju putem e-maila: [email protected] na koji je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu. Prijavnicu možete pronaći na web stranici www.dckkzz-krapina.hr ili ispuniti u lokalnom Društvu Crvenog križa. Dodatne informacije možete dobiti u Društvu Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije na broj 049/371-141.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook