Prethodni članak
Sljedeći članak

Drastične kazne: U ovom gradu bačeni opušak naplatit će vam čak 250 eura!


Političari u Berlinu planiraju znatno povećati kazne za ilegalno odlaganje otpada u ovom gradu. Proizlazi to iz prijedloga zastupnika CDU-a i SPD-a koji je dostupan njemačkim medijima i o kojem će se raspravljati u Zastupničkom domu, piše Fenix magazin.

Ilegalno bacanje opušaka, plastičnih vrećica ili jednokratnih čaša uskoro bi građane moglo koštati 250 eura – umjesto dosadašnjih 55 eura.

Promjene su hitno potrebne, kaže zastupnik CDU-a, koji je pomogao u kreiranju novog kataloga kazni: “Milijuni eura poreznih obveznika potrošit će se na zbrinjavanje ilegalno odloženog otpada”, rekao je zastupnik.

“Trend je u naglom porastu.” Samo za 2023. očekuje da će troškovi Berlinske gradske čistoće (BSR) doseći 12 milijuna eura. “Tu su i troškovi za privatne osobe, posebno poljoprivrednike”, kaže.

BSR primjećuje da ljudi nemarno bacaju otpad na nogostupe ili ilegalno odlažu glomazni otpad na ulice. Zbog toga je stanje čistoće ozbiljno narušeno, rekao je glasnogovornik komunalnog poduzeća.

I zato, poručuju iz koalicije, odvoz ilegalnog glomaznog otpada uskoro više neće koštati 150 eura, već 4.000 eura. Za više od jednog kubika otpada cijena raste na 8.000 eura.

Kazna za nezakonito zbrinjavanje rabljenih guma uskoro više ne bi mogla koštati 800, već 3.500 eura za svaku gumu. Ako vlasnik psa ne ukloni izmet svoje životinje, prema planu treba platiti kaznu od 80 eura. Prethodno je kazna za ovo bila 55 eura.

Političari ne žele samo povećati kaznu za postojeće prekršaje – već smatraju kako treba dodati i nove.

Berlinčane bi uskoro moglo koštati 500 eura po vreći smeća koja se ilegalno odloži. Onaj tko nelegalno baci građevinski otpad do 100 kilograma mora platiti kaznu od 25.000 eura.

Odbačeni građevinski otpad s opasnim sastojcima poput azbesta i bitumena težine do 100 kilograma mogao bi nesavjesne vlasnike koštati 65.000 eura. Ako je osoba više puta ilegalno bacila otpad bit će strože kažnjena.

Kako navode upućeni, visoke novčane kazne suzbile bi želju za počinjenjem kaznenih djela.

Prihodi od naplaćenih kazni će se zatim koristiti za bolje praćenje poznatih odlagališta ilegalnog otpada, primjerice kupnjom posebnih kamera.

U budućnosti će biti angažirani i radnici koji će kontrolirati odlaganje otpada.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook