Prethodni članak
Sljedeći članak

Drama Hrvata u Zambiji! Uzeli su im putovnice! Ne puštaju ih, opet su u zatvoru!


Kako upravo doznaju 24 sata, Hrvatima u Zambiji oduzeli su putovnice te ipak ne mogu napustiti zemlju.

Za 24 sata članovi obitelji uhićenih Hrvata rekli su da su im danas opet oduzeli putovnice i njihove mobitele te im opet čitaju optužnicu, iako su se uskoro trebali ukrcati na avion i krenuti prema Hrvatskoj.

Hrvate u Zambiji opet su  prepratili u zatvor, neslužbeno se doznaje.

Spomenuti portal kontaktirao je i ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana koji im se nije javljao kao niti glasnogovornica. Potom su kontaktirali Veleposlanstvo RH u Pretoriji iz kojeg su im poručili da ne mogu ništa otkriti te su im poklopili slušalicu.

Jučer je objavljeno kako ih je sud odlučio otpustiti nakon zahtjeva zambijskih vlasti.

- Zambijska vlada prekinula je slučaj u kojem je osam Hrvata optuženo za pokušaj trgovine djecom nakon što su ih posvojili iz Demokratske Republike Kongo (DRC). Državni odvjetnik Mahape Libakeni podnio je zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi te je izjavio da se predmet nastavlja u skladu s odjeljkom 88(a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 zakona Zambije. Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio ovaj zahtjev državnog odvjetnika za obustavom slučaja, prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu - ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

 - Predmet se prekida. Čuo sam što je rečeno. Dobio sam upute, stoga se predmet obustavlja. Međutim, podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi, nego o oslobađanju - rekao je sudac Makalicha. 

- Odvjetnici koji zastupaju osmero Hrvata nisu se protivili zahtjevu državnog odvjetnika koji je tražio da se slučaj obustavi - rekla je novinarka za 24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook