Prethodni članak
Sljedeći članak

DOZNAJEMO: Prugom Zabok - Krapina vozit će vlakovi na baterije


Zanimljive najave stižu nam iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno iz Krapinsko – zagorske županije. Kako nam je potvrdio župan Željko Kolar, na prošlotjednom sastanku u Zagrebu s ministrom Olegom Butkovićem dogovorio je, između ostalog, i kako će na pruzi R106 Zabok – Đurmanec – državna granica, voziti moderni baterijski motorni vlakovi (BMV), za koje su Hrvatske željeznice već u postupku nabave.ž

Bez struje
Podsjetimo, početkom rujna ove godine HŽ Infrastruktura d.o.o. je s tvrtkom Swietelsky d.o.o. sklopila ugovor za izvođenje radova na obnovi pružne dionice Zabok – Krapina, a koja se nalazi na željezničkoj pruzi R106 Zabok – Đurmanec – državna granica. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 13.492.501,69 EUR (bez PDV-a), a radovi obuhvaćaju kompletnu zamjenu dotrajale kolosiječne rešetke, obnovu popođenja željezničko-cestovnih prijelaza, ugradnju novih pružnih oznaka te prateće radove na elektroinstalacijama. Dakle, iako su Zagorci očekivali da će se i ta pruga elektrificirati, kao što je to bio slučaj s prugom Zaprešić – Zabok, to se za sada još uvijek neće dogoditi. Barem ne u ovoj fazi radova.

Priprema se i elektrifikacija
Inače, iz HŽ Infrastrukture potvrdili su za Zagorje.com kako pripremaju i tu investiciju, ali ona nije vezana uz gore spomenute radove.

- Radovima koji su predviđeni nije planirana elektrifikacija pruge. Vezano za elektrifikaciju napominjemo kako je u tijeku izrada projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije i ishođenje dozvola za modernizaciju i elektrifikaciju pruge – odgovorili su na naš upit, dodavši da, što se tiče za sada ugovorenih radova obnove same pruge, već se izvode radovi na krčenju i čišćenju pružnog pojasa te snimanju postojećeg stanja kolosijeka, a početak 'konkretnijih radova' na samoj obnovi pruge je predviđen za zadnji tjedan u studenom. - Rok za izvođenje radova je šest mjeseci od uvođenja u posao – rekli su nam u HŽ Infrastrukturi.

Butkovićevo obećanje
Budući da se, dakle, unatoč očekivanjima mnogih, pruga još uvijek neće elektrificirati, župana Kolara upitali smo je li modernizacija i elektrifikacija te pruge bila također jedna od tema prošlotjednog sastanka s ministrom Butkovićem, što nam je on, kao što smo već uvodno spomenuli, i potvrdio. - Naravno da smo razgovarali o tome. Elektrifikacija pruge Zabok – Krapina jest u planu, ali nakon što se sada pruga obnovi, nije realno za očekivati da bude elektrificirana u idućih pet godina. Zbog toga sam, prvenstveno s ciljem ekološkog benefita za Zagorje, tražio od ministra Butkovića da na toj dionici voze baterijski motorni vlakovi (BEV), za koje su Hrvatske željeznice još prošle godine započele postupak nabave. I potpredsjednik Vlade, ministar Butković, obećao mi je da će to tako i biti – otkrio nam je župan Kolar.

BEMV i BMV
Inače, kada su u rujnu prošle godine Hrvatske željeznice raspisale prvi natječaj za nabavku dva prototipa baterijskih vlakova, objašnjeno je kako postoje dvije vrste: baterijski elektromotorni vlak (BEMV) i baterijski motorni vlak (BMV). BEMV ima bateriju koja se puni na priključcima, ali i na elektrificiranom dijelu pruge te se tako može koristiti i na mješovitim prugama, odnosno, na onima koje su dijelom elektrificirane, a dijelom nisu, kao što je to na primjer pruga Zagreb – Varaždin. Tako bi se, na primjer, od Zagreba do Zaboka BEMV punio vozeći se elektrificiranom prugom, a u Varaždinu, recimo, na priključcima. S druge strane baterijski motorni vlak (BMV) se puni samo na stabilnim energetskim priključcima i koristio bi se samo na neelektrificiranim prugama, a takva će, barem još nekoliko godina, biti i pruga Zabok – Krapina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook