Prethodni članak
Sljedeći članak

Donosimo izvještaj o tome kako su vatrogasci iz Bedekovčine pomagali u Petrinji

Šest obitelji je mirnije, zadovoljnije. Možda smo mogli i nešto više , ali ima još vremena, kaže Željko Odak


Od prvog dana i vijesti o razornom potresu u Sisačko moslavačkoj županiji u DVD - u Bedekovčina razmišljalo se o pružanju pomoći. - To smo pokazali niz puta do sada od Topuskog iza "Oluje" do Gunje i izvanrednih dislokacija na jugu – kaže Željko Odak.

 

No, nisu srljali, nikada bez veze, pa tako i sada, a što daje najbolje rezultate na terenu. - Aktivirali smo se oko sakupljanja pomoći i u kratkom vremenu sakupili smo prilično. No, ne srljamo i ne punimo puna prihvatna središta ili domove. Čekamo, tražimo ljude na terenu. Isto tako, nismo u interventnim odorama išli na ugrožena područja bez cilja i naloga, no stavili smo, ljudstvo, vozila i opremu na raspolaganje vatrogasnim zapovjednicima - kazao je.

 

 

 

 

-Uspjeli smo stupiti u kontakte s mještanima iz Petrinje obitelji čiji su korijeni u Bedekovčini i dalje pomažemo s prijateljima vatrogascima-veteranima svima kojima je trebala pomoć. Doznali smo stanje i potrebe na terenu, nabavili crijep, letve i ostalo i u organizaciji društva, na čelu s našim članom potpredsjednikom Andrijom Gorički krenulo je nas 11 članova jučer u Petrinju, s ciljem da pomognemo ondje gdje se može pomoći, gdje smo to dan ranije isplanirali - rekao je.

 

 

 

- Već u dolasku nailazimo na naše, Nikolu Tadića krovopokrivača koji sanira krov rodbine i susjeda. Mi idemo u Dugu ulicu, saniramo štete na krovovima tri objekta, idemo po pozivu u ulicu Radoslava Lopašića, tamo druga vrsta crijepa, čovjek ga nabavio, vozi ga s centralnog skladišta, mi pokrivamo. Radosni su što smo uspjeli, traže da se skupa slikamo za uspomenu. No, mi nismo zadovoljni, obećali smo jednom mještaninu u Dugoj ulici prekriti oštećen krov, ako nabavi biber crijep. Idemo tamo, ali usput uklanjamo kapu koja prijeti da padne na kući u ulici Ljudevita Gaja. Tu ostavljamo višak crijepa. Idemo u Dugu ulicu i gle čovjek je nabavio crijep. Udara kiša, no ne odustajemo i to rješavamo i spremamo se kući. U međuvremenu, dvojica idemo prema Glini sa dijelom humanitarne pomoći, obilazimo DVD Šatornja koji je tražio pomoć u higijenskim potrepštinama i hrani, te im ostavljamo - ispričao je.

 

 

 

 

- Vele najugroženiji su u Novom Selu Glinskom. Zovem predsjednika DVD-a za pomoć, a on veli imamo svega - ne još. Vozimo se u Prekopaki, naši prijatelji s autoljestvama DVD Topusko. Popričali s njima. Gradi se cijelim putem i dijeli pomoć. Po čitavom gradu, skidaju se dimnjaci koji su napravili najviše štete i saniraju krovišta. Susrećemo putem i naše obrtnike Jurčec, Gradex, svi na neki način pomažu. Imamo i hranu za peseke i mačke, nju djelimo domaćim volonterima. Dogovaramo i s DVD- om Petrinja i Glina dostavu pomoći. Pitamo za potrebe. Idemo kući, već je mrak. No, dio nas obilazi usput i prijatelje u Letovaniću, koji su također nastradali i gdje naši vatrogasci iz Zaboka pomažu s autoljestvama. Malo se zadržavamo i pitamo o štetama, o potrebama i idemo kući. Umorni, no zadovoljni. Ukupno sanirano i prekriveno pet krovova i jedan dimnjak. Šest obitelji je mirnije, zadovoljnije. Možda smo mogli i nešto više, ali ima još vremena.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook