Prethodni članak
Sljedeći članak

Donedavno koliko – toliko siguran prijelaz za pješake u Zaboku, sad je postala noćna mora

Sad je opasno prelaziti preko pruge jer je proširen kolnik za automobile, a prolaz za pješake je nestao. Već je blo kritičnih situacija kad su zamalo poginuli majka i dijete. HŽ će morati u istu visinu podići cijelo tamošnje raskrižje


Prijelaz preko pruge kod tzv. crvene zgrade u Zaboku koji je inače jako prometan i preko njega prolazi puno pješaka, trenutno je jako opasan. Naime, gradnjom produžetka Kolodvorske ulice, što u sklopu elektrifikacije i modernizacije grade Hrvatske željeznice – Infrastruktura, izgubljena je kakva – takva dosadašnja sigurnost za pješake.

Nestalo 1,6 metara prolaza za pješake


Sada je jako proširen kolnik za vozače, što je pohvalno, no nestalo je 1,6 metara prolaza za pješake pa oni s nogostupa pri prelazu pruge moraju hodati baš kolničkim trakom. Još nije toliki problem ako je čovjek pokretan i sam, ali ukoliko želi prijeći neka starija ili slabije pokretna osoba, a osobito majke s djecom, prijelaz je prava lutrija. Na to i činjenicu da se tu već zamalo dogodila tragedija pri prijelazu majke s djetetom upozorio je i na sjednici Gradskog vijeća Zaboka nezavisni vijećnik Branko Piljek. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek ljut je na Hrvatske željeznice odnosno projektante.

 


Projektanti nisu ni znali da on postoji


'Što se tiče prijelaza, nažalost, ponavljam po tisućiti puta, projektanti rekonstrukcije pruge, od 2011. godine nisu izašli na lokaciju, 2016. mi smo napravili proširenje pružnog prijelaza za pješake, ali oni su u izvođenju radova taj pješački prijelaz isključili. Vodili smo česte prepiske i vodimo ih još uvijek. Stoga i vidite da je zastoj kod paralelne ceste jer sad rade detaljno projektno rješenje za uspostavljanje pješačkog prijelaza i za uređenje ove paralelne odnosno Kolodvorske ulice na sam prijelaz. Nažalost, to je još jedna najava jednog ne tako dugotrajnog, ali kratkog perioda kad će taj prijelaz biti zatvoren jer rekonstrukcija odnosno dogradnja tog prijelaza zahtijeva opsežnije radove. Naime, Željeznica treba izvesti niveletu odnosno izjednačiti visinu, a to što treba napraviti proteže se kroz cijelo tamošnje raskrižje do trgovine Pepko. To neće potrajati drugo, ali potrajat će, ali pješački prijelaz će se konačno riješiti jer smo mi iz Grada od prvog dana upozoravali da je to opasno za pješake, posebno za starije ljude, za majke s djecom, invalide... No, ponavljam, oni nisu došli na lice mjesta da bi vidjeli da smo mi 2016. proširili taj prijelaz za pješake, kompletno ga preasfaltirali i sveli ga na jednu pristojnu razinu. Nije bilo idealno, ali je bilo bolje od ovog. Sad bilo koji pješak dolazi, dolazi na otvoreni kolnik, objasnio je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.


Iz HŽ – Infrastrukture obećali brzo otkloniti problem


Što će biti s tim prijelazom pitali smo i u Hrvatskim željeznicama koji su očito svjesni problema. 'Kako bi se građanima osigurao pješački prijelaz izrađena je projektna dokumentacija, te bi radovi na njegovom uređenju trebali početi početkom ove godine, odgovoreno nam je iz korporativnih komunikacija HŽ – Infrastrukture.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook