Prethodni članak
Sljedeći članak

DOMAĆINI SMO 9. ZNANSTVENOG PIKNIKA: 'Ova djeca, budući znanstvenici i istraživači pomoći će nam rješavati razne probleme u svijetu'

U dvorcu koji je drugu godinu zaredom domaćin najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj niknut će Znanstveno – edukacijski zabavni centar, a iduće godine župan Kolar je najavio mali znanstveno – edukacijski spektakl


U dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u petak je simbolično otvoren 9. Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Događanje za glavni cilj ima popularizirati znanost među širom populacijom, s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere. Znanstveni piknik održava se u dvorcu Stubički Golubovec uživo te dodatno radi epidemioloških ograničenja u kombinaciji s punim on-line programom u trajanju od 0 – 24 sata na Youtube kanalu ZEZ, također kroz programske sadržaje HRT-a, koji donose mnoštvo različitih edukativnih sadržaja koje su snimili popularizatori znanosti iz Hrvatske i svijeta.



Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić kao domaćin i jedan od ljudi koji je često u dvorcu iznimno je sretan, rekao je, što su i u doba korone i potresa koji je dosta oštetio dvorac uspjeli organizirati Znanstveni piknik. - Iznimno mi je drago da je tu već drugu godinu u Donjoj Stubici, a kiša nas je natjerala da piknik organiziramo u samom dvorcu, što nam je opet dobar pokazatelj kako bi to trebalo izgledati u budućnosti kada funkcionira Zabavno - edukativno – znanstveni centar (ZEZ) u svom pravom obimu. Ovo nam je još jedan podstrek da zapnemo jače i da s partnerima uspijemo što prije realizirati ovaj hvalevrijedan projekt - istaknuo je gradonačelnik.



Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET rekla je kako si oni već 6. godinu za redom sudionik Znanstvenog piknika, suorganizator te da joj je iznimno drago što mogu biti dio ovakvog događanja i ekipe koja popularizira znanost u svakodnevnom radu. - Naš doprinos je da smo uključili škole na nacionalnoj razini i ove godine pomogli da i u ovom online obliku Znanstveni piknik dopre do svih naših škola u RH i da djeca imaju priliku sudjelovati – istaknula je.



Robert Korhorst, veleposlanik SAD-a u RH istaknuo je da je divno vidjeti sve ove mlade ljude koji se u školama razvijaju u pametne, mlade, znatiželjne umove. - Nadamo se da će ova djeca biti budući znanstvenici i istraživači koji će nam pomoći rješavati razne probleme u svijetu. Veselim se i susretu iduće godine i još većem napretku Znanstvenog piknika – poručio je Korhorst.



David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković napomenuo je kako je Institut Ruđer Bošković dio ovog piknika već niz godina i da je svake godine sve bolje, drugačije. - Političari su prepoznali važnost popularizacije znanosti i za pohvalu je što odvajaju projektni novac za to, kao i ekipa okupljena oko ovog događaja – istaknuo je te poslao poruku mladima da ne moraju biti savršeni, ali je bitno da daju sve od sebe.

-Ulaganje u znanost kod nas se smatra troškom na žalost, no to je investicija, to se vidi tek nakon nekoliko godina. Imamo jako puno škola uključenih, otiđite na Youtube kanal i vidite kako ta djeca rade i to nam je jedno od najvećih bogatstava koja će se ovdje izroditi. Ako uspijemo napraviti ZeZ, to će ostati za sve vijeke vjekova. Najljepša priča je što ćemo se kandidirati za UNESCO Label, jer ovaj dvorac je ono što UNESCO spaja, znanost, obrazovanje i kulturu. Hvala KZŽ, Carnetu i Ruđeru Boškoviću na potpori - naglasio je Davor Komerički, član predsjedništva Udruge profesor Baltazar.


-Znanstveni piknik ide dalje i ništa ne može spriječiti znanost da pokreće društvo i to je ono što nama je neophodno u Hrvatskoj. Naš projekt Znanstvenog piknika i Znanstveno – edukacijskog zabavnog centra je jedan od strateških projekata KZŽ. Napredovali smo s dokumentacijom, imamo lokacijsku dozvolu, imamo konzervacijsku studiju dvorca, hortikulturni projekt okoliša, a očekuje nas izdavanje građevinske dozvole. Ovaj smo projekt prijavili na Aglomeraciju Grada Zagreba, čekamo rezultate, dolazi i nova aglomeracija, nova financijska omotnica 2020. – 2027., i apeliram, tražim, molim Vladu RH kada će pregovarati oko područja koje će se financirati iz EU fondova da u svakom slučaju ovakvi znanstveni projekti nađu svoje mjesto – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. - Nadam se da ćemo se riješiti korone i da ćemo iduće godine biti već u jednoj fazi provedbe ovog projekta, ali za 10. okruglu obljetnicu, a 3. u KZŽ, imat ćemo jedan mali znanstveno – edukacijski spektakl - najavio je župan Kolar.



Otvaranjem Youtube kanala ZEZ izaslanica predsjednika RH Jadranka Žarković otvorila je 9. Znanstveni piknik čiji su organizatori Udruga Profesor Baltazar, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, Zadruga ZEZ, Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica, partneri okupljeni u provedbenomkonzorciju projekta uspostave znanstvenog centra upravo u Stubičkom Golubovcu, a zemlja partner su Sjedinjene Američke Države.

Online prijenos možete pogledati  OVDJE











Još članaka iz "Vijesti"

Facebook