Prethodni članak
Sljedeći članak

Dolazi sve manje cjepiva, a brojke rastu


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite rekao je da je nezadovoljan količinom doza cjepiva koja stiže u našu županiju. – Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo sljedeći tjedan nam dolazi još manje cjepiva nego što smo ga dobivali prošlog i pretprošlog tjedna, a cijelo smo vrijeme u iščekivanju većih doza. Nisam zadovoljan, pogotovo jer nam brojke rastu – komentirao je župan Kolar.

-Za ovakve male doze cjepiva koje dolaze u našu županiju nema potrebe aktivirati dvorane i punktove i raditi spektakle i showove, jer ako podijelite 900 doza po ambulanta opće medicine, to je 16 doza za svakoga. Kada bi dobili pet do deset tisuća doza, onda je to druga stvar – rekao je Kolar.

- Iako trenutno Krapinsko – zagorska županija i sjever Hrvatske nisu regije koje su najviše zahvaćene koronom, bilo je i perioda kada smo bili na vrhu – dodao je, apelirajući da se pridržavamo mjera.

Zaraženo je 18 učenika, 11 iz osnovne škole i 7 iz srednjih. U samoizolaciji je 349 učenika, 177 iz osnovnih i 172 učenika iz srednjih škola. Župan je stoga donio odluku da se učenici srednjih škola od sljedećeg tjedna vrate na model B, odnosno da u školu idu samo učenici završnih razreda i maturanti, dok ostali slušaju nastavu online. Cilj je smanjiti za 50 posto broj učenika srednjih škola u prometu. Ta odluka na snazi ostaje do Uskrsa. Za učenike osnovnih škola ostaje model A. 

Dr. Marina Stanković Gjuretek rekla je da je do danas cijepljeno 1964 zdravstvenih djelatnika te 1664 korisnika domova za starije, odnosno 3634 osoba. – Od njih dvije trećine primile su i drugu dozu, dakle utrošena je 6021 doza cjepiva – rekla je dr. Stanković Gjuretek te dodala da je po ambulantama obiteljske medicine distribuirano 7856 doza cjepiva.
-Iz tjedna u tjedan nadamo se većem broju cjepiva, idući tjedan očekujemo 900 – injak doza Pfizera, dakle manje nego proteklih tjedana. Nadamo se da ćemo u što kraćem vremenu postići što veći obuhvat cijepljenja i da će stizati više doza – rekla je dr. Gjuretek, a odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla je da su u prvoj fazi cijepljeni korisnici domova i zdravstveni radnici, dok liječnici obiteljske medicine procjenjuju prioritete za cijepljenje.

- To su uglavnom starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima, dakle još nije došlo do toga da se cijepe mlade i zdrave osobe – rekla je dr. Marina Stanković Gjuretek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook