Prethodni članak
Sljedeći članak

Dolazi pilula protiv covida

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima znanstvenika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe točke virusa


Pfizer će do kraja svibnja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv COVID-a imati već do jeseni. Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa Sars-Cov-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, prenosi Daily Mail.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima znanstvenika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe točke virusa.

- Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to usporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a - rekao je Đikić, piše 24 sata.

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod cijepljenih ili kao druga linija obrane u slučaju pojave novih sojeva.

Za sada je jedini učinkoviti način zaštite od bolesti cijepljenje, no u Pfizeru su na 60 zdravih ispitanika započeli klinička ispitivanja anticovid tablete jer su ispitivanja na životinjama bila uspješna.

Ako rezultati ostanu obećavajući, prijeći će na nove faze ispitivanja na većem uzorku ispitanika, a čak je i britanski premijer Boris Johnson prošlog tjedna najavio da Vlada pokreće posebne snage u otkrivanju lijekova kojima bi do jeseni COVID postao bolest koja se liječi kod kuće uz pomoć nekoliko tableta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook