Prethodni članak
Sljedeći članak

DODIJELJENE MAJSTORSKE DIPLOME: ‘Dobili ste i veliku odgovornost, a to je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlađe generacije’


U sklopu 31. Zagorskog gospodarskog zbora, danas su u Krapini dodijeljene Majstorske diplome Hrvatske obrtničke komore za 17 majstora iz Krapinsko – zagorske županije.

Kako je ovom prilikom istaknuo gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, povijest obrtništva u Krapini seže daleko u prošlost. - Zagorci uvijek bili vrijedni i radišni ljudi. Prijašnjih je godina bilo bitno skinuti stigmu za su obrtnička zanimanja manje vrijedna i drago mi je da je došlo do toga, jer samo vrijedne ruke mogu graditi svijet oko nas i bolju budućnost – rekao je Gregurović.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da Krapinsko – zagorska županija sa svojim suradnicima Obrtničkom i Gospodarskom komorom, kreira politike i mjere vezane za gospodarstvo.

- U proračunu KZŽ je preko 1,2 milijuna eura osigurano za mjere pomoći gospodarstvu. Županija dugi niz godina zajedno sa surandnicima i Zavodom za zapošljavanje provodi akciju promocije deficitarnih zanimanja, dajemo preko 400 stipendija, a 264 su upravo za deficitarna zanimanja, koja upravo ona za koja ćemo danas podijeliti majstorske diplome. Čestitke, vi ste ti koji ćete učenicima koje stipendiramo prenijeti svoje vrijedno znanje – poručila je Petek.


Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš zahvalio je ministarstvu potporama i programima te Županiji na potporama tradicijskim i umjetničkim obrtima, potporama za promociju obrtništva, stipendiranju deficitarnih zanimanja.

- Samo zajednički i uvažavajući jedni druge možemo postići bolje rezultate razvoja gospodarstva, kako na županijskoj, tako i državnoj razini. U našoj komori majstorski ispit je uspješno položilo 1250 kandidata, 715 kandidata je uspješno položilo stručno osposobljavanje, a 28 kandidata ispit kojim se dokazuje znanje u poučavanju naučnika te je do sada licencirano preko 900 gospodarskih subjekata KZŽ – rekao je Kučiš te pojasnio što su to zapravo majstorski ispiti i diplome.


- Majstorski ispit su državno priznati ispiti, a omogućuju samostalno vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrntika te dobivanje dozvole za prijem naučnika na naukovanja. Majstori dobivaju i materijalni dokaz da su postigli vrhunac u svojoj struci, što ne znači da će time stati njihovo učenje i usavršavanje. Položenim ispitom dobili ste i veliku odgovornost, a to je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlađe generacije – poručio je Kučiš.


U ime svih majstora, obratio se i zahvalio majstor bravar Marko Blažićević.


Svečanosti je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. -Mi smo se susreli s velikim krizama i brojnim nedaćama, cijelo to vrijeme Vlada je bila uz obrtnike i gospodarstvenike. Imamo preko 100 tisuća obrta u Hrvatskoj, a moja poruka obrtnicima je da će Vlada nastaviti brinuti o njima – rekao je ministar Filipović.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook