Prethodni članak
Sljedeći članak

[DODIJELJENA 101 UČENIČKA STIPENDIJA] ŽUPAN KOLAR: 'Ovo je naše najbolje ulaganje u budućnost'

Stipendije su se dodijelile u tri kategorije


Danas su u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša dodijeljene županijske stipendije za učenike srednjih škola. Ukupno je dodijeljena 101 stipendija za školsku godinu 2019./2020. čija je ukupna vrijednost 440 tisuća kuna dok je u ukupnom proračunu za stipendije predviđeno 1.356.000,00 kuna.  Učenici novce na svojim računima, najavio je župan Kolar, mogu očekivati sljedeći tjedan. Valja reći kako je ovo rekordan broj stipendija koje dodijeljuje županija.

- Povećan broj stipendija je zbog deficitarnih zanimanja i odluke da svako dijete koje se upiše to zanimanje dobiva i stipendiju. U C kategoriji za deficitarna zanimanja dodijeljeno je 40 stipendija. Povećali smo iznos te stipendije s 400 na 500 kuna mjesečno. Po kriteriju izvrsnosti smo dodijelili 32 stipendije u iznosu od 400 kuna, a po socijalnom kriteriju 29 stipendija u iznosu od 400 kuna mjesečno – istaknuo je Kolar dodajući da za dva tjedna slijedi dodjela i studentskih stipendija. One se, rekao je Kolar, također dodjeljuju po trima kriterijima, odnosno po socijalnom kriteriju, izvrsnosti i za deficitarna zanimanja. – Ove godine su deficitarna zanimanja medicina, farmacija i profesor matematike i fizike – spomenuo je Kolar napomenuvši kako je dodjela stipendija kontinuitet onoga što radi Krapinsko-zagorska županija kroz svoj proračun. – Ovo je naše najbolje ulaganje u budućnost, uz sve infrastrukturne projekte koje radimo popput energetskih obnove škola, gradnji novih sportskih dvorana, dogradnji škola. Ovo je jasan znak mladim ljudima da vodimo brigu o njihovom školovanju i da želimo njihovim roditeljima pomoći kroz njihovo školovanje, pratimo njihov razvoj te da računamo na njih kroz tržište rada – rekao je Kolar osvrnuvši se i na činjenicu da je Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj po ulaganjima u obrazovanje. – Izdvajamo 46 posto od ukupnog proračuna na što smo izrazito ponosno – objasnio je Kolar i podsjetio da je fokus njegovog drugog mandata obrazovanje i zdravstvo.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško nije krio zadovoljstvo što je bio veliki interes za upis učenika za deficitarna zanimanja. To su zanimanja autolimar, autolakirer, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar i kuhar. – Mi bi željeli da je još veći interes jer mislimo da ima potreba na tržištu rada i da su sva deficitarna zanimanja lako zapošljiva. Nakon srednje škole se lako može naći zaposlenje na području Krapinsko-zagorske županije – rekao je Pleško dodajući da mu je drago što je Županija prihvatila prijedlog da se dodijele stipendije za zanimanja . – Mislimo da nam to treba u obrtništvu i gospodarstvu te bez tih zanimanja nećemo moći funkcionirati – rekao je Pleško dodajući kako Obrtnička komora kontinuirano provodi aktivnosti kako bi privukla učenike da upišu neko od deficitarnih zanimanja. – Obilazimo 7. i 8. razrede gdje senzibiliziramo učenike i njihove roditelje da upišu obrtnička zanimanja. Obećajemo im da će imati kvalitetnu plaću te da će naći posao nakon srednje škole – rekao je Pleško.

Učenicima su stipendije uručili župan Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko-Ferek Jambrek, potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Miro Čaržavec i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook