Prethodni članak
Sljedeći članak

[DOBRA VIJEST] Od 1. travnja veće rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3991 kunu


foto: ilustracija

Do 3. prosinca u javnoj će raspravi biti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci, objavilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, piše portal Vijesti.hr

Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3991 kunu, odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok će od 1. travnja 2020. iznositi 5654 kune, odnosno 170 proračunske osnovice.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, a naknada za roditeljski dopust koji traje od 6. mjeseca djetetovog života, i dalje je limitiran. Dakle, prvih 6 mjeseci roditelj dobiva punu plaću, a drugih šest mjeseci, od 1. travnja 2020. dobiva  5654 kune.

Ako roditeljski dopust uzimaju oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno. Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci radnog staža. Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju - da iskoristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada, piše Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook