Prethodni članak
Sljedeći članak

DND Zabok proveo volonterske akcije pod sloganom: 'Održivi Planet kreiraj i u njemu uživaj'

U sklopu projekta 'Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama (OVOR)' djeca, članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok osmislili su nekoliko volonterskih akcija pod zajedničkim sloganom 'Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!'


Nakon provedenih radionica o dječjim pravima, aktivnom dječjem sudjelovanju, održivom razvoju i odgoju za volontiranje članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma dobili su zadatak osmisliti jednu novu volontersku akciju kojom bi senzibilizirali građane na razmišljanje o utjecaju ljudi na okoliš. Djeca su htjela svoju lokalnu zajednicu potaknuti na promišljanje o načinima na koje možemo sačuvati okoliš i osvijestiti sve aspekte održivog razvoja. S obzirom na to da je bilo pregršt jako dobrih ideja odlučili su provesti nekoliko volonterskih aktivnosti pod zajedničkim sloganom „Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!“.

  

 

 

 

Prva volonterska akcija započela je tijekom ljetnih praznika. Djeca, članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok osmislili su volontersku akciju ukrašavanja platnenih vrećica koje žele pokloniti građanima s ciljem zamjene plastičnih, jačim i oslikanim platnenim vrećicama. U ovoj volonterskoj akciji ideju za ukrašavanje vrećica tehnikom linoreza dala je volonterka i voditeljica likovno-kreativnih radionica Ana Kaić Lacković. Djeci je tehnika linoreza bila veliko otkriće, osmislili su i kreirali svoje crteže koje su prenijeli na linorez, izrezbarili ih i onda svoje uratke prenosili na platnene vrećice. Osim crteža tu je bilo i poruka koje su osmislila sama djeca poput: 'Smeća po šumama ima mnogo, skupljajte smeće za drveće veće!', ,Plastičnih vrećica puno je more, zamijenite ih platnenima da ribama bude bolje!', 'Okoliš čisti, jer nam to koristi!, 'I pčele bi čist okoliš htjele!', 'Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!'

 

 

Volonterska akcija pod sloganom „Platnene vrećice uzmimo mi i očuvanju prirode pridružimo se svi!“ provedena je 26. rujna na Zabočkom placu povodom Europskog tjedna Održivog razvoja i manifestacije Hrvatska volontira. Platnene vrećice koje su djeca poklanjala postale su pravi „hit“ za sve koji su se u „pravo“ vrijeme zatekli na tržnici. Na taj način željelo se osvijestiti građane da razmisle koliko jednokratna plastika šteti našem planetu Zemlji, a da svakodnevno koristeći platnene vrećice pridonosimo smanjenju zagađenja našeg okoliša i očuvanju životinjskih vrsta.

 

Inspirirana projektom OVOR djeca su odlučila pano na Trgu K. Š Đalskog u Zaboku, koji godinama oslikavaju, ove godine u Dječjem tjednu oslikati  na temu 11. globalnog cilja: Održivi gradovi i zajednice. Pano su oslikali članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma, a dječja vijećnica Sara Premerl Peštaj osmislila je slogan i skicu za pano.

 

 

Oslikavanjem panoa na temu „Zeleno nas zove kako bi nam u gradovima bilo bolje!“ želi se potaknuti donosioce odluka da razmisle o tome koliko je važno očuvanje prirode i zelenila, posebno kod izgradnje novih zgrada oko kojih bi trebalo biti dovoljno zelenih površina.

 

Još jedna volonterska akcija osmišljena je nakon što je primijećeno da se u centru Zaboka nalaze zapuštene tegle za cvijeće te su djeca, kako bi uljepšala svoj grad, predložila sadnju cvijeća pod sloganom „Za okoliš bolji cvijeće posadi i grad ljepšim izgradi!“ U volonterskoj akciji sadnje cvijeća pomoglo je poduzeće Plavinka i Sanja Knezić, voditeljica poslova dendrologije i hortikulture u Plavinki Zabok. Tu se svakako željelo istaknuti kako je važno da se u akciju uključi partner koji je stručan za taj dio, a povezano s 17. globalnim ciljem koji glasi: Partnerstvom do ciljeva.

 

Na ovaj način djecu se aktivno uključuje u osmišljavanje volonterskih aktivnosti kojima se uljepšava zajednica u kojoj žive te im se daje prilika da kroz volontiranje budu važan kotačić u svojoj zajednici i aktivni sudionici pozitivnih promjena. Zajedno možemo napraviti puno dobrih i pozitivnih stvari te doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice i sretnijeg i zdravijeg društva. U svim volonterskim koracima djeca uvijek imaju podršku voditeljica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma i ostalih volonterki i volontera DND-a Zabok – rekla je tajnica DND-a Zabok i koordinatorica projekta OVOR Jasenka Borovčak.

 

Društvo ,Naša djeca' Zabok partner je Savezu društava 'Naša djeca' Hrvatske na projektu 'Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama' zajedno s osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugena Kumičića iz Slatine te njihovim društvima 'Naša djeca'. Cilj projekta je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama, kao i djece i volontera iz organizacija civilnoga društva o područjima kao što su razvoj volontiranja, održivih lokalnih zajednica te aktivno sudjelovanje djece (dječja participacija). Projekt OVOR provodi se u okviru švicarsko - hrvatskog programa suradnje.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook