Prethodni članak
Sljedeći članak

Dječaka u SAD-u ubili majka i dečko. Ona je osuđena na doživotni zatvor, on na smrt

Kroz razgovore s članovima Gabrielove obitelji, sudska svjedočenja te iskaze stručnjaka za psihologiju i obiteljske odnose autor dokumentarca Brian Knappenberger pokušava odgovoriti na neka ključna pitanja. Što se točno dogodilo Gabrielu i zašto ga nitko nije pokušao spasiti?


Serijal The Trials of Gabriel Fernandez korjenito je i potresno preispitivanje sustava koji dopušta da zlostavljanje djece u Sjedinjenim Američkim Državama neotkriveno cvjeta, piše Time. U središtu serijala je Gabriel Fernandez, osmogodišnji dječak koji je preminuo u svibnju 2013. godine nakon što su ga majka i njen dečko maltretirali i mučili, da bi potom oboje bili uhićeni i osuđeni zbog njegove smrti, piše Index.hr.
Kroz razgovore s članovima Gabrielove obitelji, sudska svjedočenja te iskaze stručnjaka za psihologiju i obiteljske odnose autor dokumentarca Brian Knappenberger pokušava odgovoriti na neka ključna pitanja.
Što se točno dogodilo Gabrielu i zašto ga nitko nije pokušao spasiti?
"Nitko nije slušao Gabriela dok je bio živ. Puno ljudi ga je iznevjerilo, a puno je i razloga jer se to dogodilo. No, u konačnici, radi se samo o tome kako želimo postupati prema djeci", rekao je Knappenberger za Time.
Evo što treba znati o istinitoj priči koja stoji iza dokumentarne serije, objavljenoj na Netflixu 26. veljače.
Tko je bio Gabriel Fernandez?
Prema svemu sudeći, na osnovu intervjua u seriji i medijskih izvještaja nakon njegove smrti, Gabriel je, poput većine djece, bio slatko dijete koje je voljelo biti od pomoći i tražiti ljubav svoje obitelji. Prije selidbe kod majke Pearl Fernandez, njezina dečka Isaura Aguirrea i dvoje braće i sestara u Palmdaleu, sjeverno od Los Angelesa, Gabriel je mijenjao prebivališta kod svoje rodbine. Kao što dokumentarac prikazuje, Gabriel je jedno vrijeme živio s ujakom i njegovom partnericom, a, prije nego se preselio majci, živio je i s bakom i djedom. Snimke iz vremena dok je živio kod ujaka pokazuju naizgled sretno i zdravo dijete. Gabrielova situacija pogoršala se 2012. godine, nakon što je brigu o njemu preuzela Pearl Fernandez, navodno kako bi dobila socijalnu pomoć, unatoč sumnjama njene obitelji da je zanemarivala svoju ostalu djecu.
Nakon što se preselio kod majke i Aguirrea, nastavlja Time, Gabriel je krenuo u novu školu. Ubrzo je njegova učiteljica, Jennifer Garcia, osjetila da kod kuće nešto nije u redu. Gabriel ju je nakon nekoliko tjedana škole pitao: "Je li normalno da mame udaraju svoju djecu kopčom od remena i da onda krvare?".
Socijalna radnica nikad nije provela istragu
Garcia je taj razgovor prijavila lokalnim službama za zlostavljanu djecu u Los Angelesu, a slučaj je završio kod socijalne radnice Stefanie Rodriguez. Prema dokumentarcu, Rodriguez nikad nije provela odgovarajuću istragu kako bi utvrdila situaciju u Gabrielovu domu. Garrett Therolf iz The Atlantica, koji se također pojavljuje u dokumentarcu, pisao je o Gabrielovu slučaju 2018. godine. On navodi da evidencija Odjela za djecu i obiteljske usluge okruga Los Angeles (DCFS) pokazuje da Rodriguez nikad nije dobila informaciju da je Pearl Fernandez i prije zlostavljala i zanemarivala svoju djecu.
Iako su Rodriguez i drugi službenici agencija za zaštitu djece više puta posjećivali Gabrielov dom, nikad nisu pronašli znakove zlostavljanja dovoljno jake da opravdaju njegovo uklanjanje iz obitelji.
Tužitelji će kasnije optužiti Rodriguez i tri druga socijalna radnika za zlostavljanje djece i falsificiranje dokumentacije u Gabrielovu slučaju. U kratkoj izjavi za The Atlantic Rodriguez je rekla da je u vrijeme kad je bila odgovorna za Gabriela nadzirala i drugu djecu, čiji su uvjeti bili isti ili još gori.
Majka ga je silila jesti mačji pijesak
Kako je školska godina odmicala, zlostavljanje se pogoršavalo. Gabriel je počeo dolaziti na nastavu iščupanih pramenova kose, s krastama na tjemenu, ozlijeđenih usnica zbog udaraca u lice i s ogrebotinama po glavi. Majka ga je upucala i zračnim pištoljem. Prema svjedočenjima koja je objavio Los Angeles Times, Gabrielova braća i sestre rekli su da je bio prisiljen jesti mačji pijesak i da ga je majka zatvarala u ormar u svojoj sobi. Dodali su i da su mu Fernandez i Aguirre govorili da je homoseksualac i tjerali ga na feminizirano ponašanje i igranje s lutkama.
Nakon što je Pearl Fernandez 22. svibnja 2013. nazvala Hitnu službu i prijavila da Gabriel ne diše, bolničari su ustanovili da ima slomljena rebra i napuknutu lubanju te metke zračnog pištolja u tijelu. Jedna od bolničarki koja je bila na licu mjesta u dokumentarcu kaže da je Gabrielov slučaj bio najgori s kojim se susrela u karijeri. Teško zlostavljanje bilo je očito na prvi pogled. Gabriel je prebačen u bolnicu, gdje je proglašena moždana smrt. Preminuo je 24. svibnja 2013. godine.

Zašto Gabrielova smrt nije spriječena?
Radeći na serijalu The Trials of Gabriel Fernandez, Knappenberger je želio istražiti sve faktore koji su pridonijeli Gabrielovoj smrti. Svjedočenja i sudski dokumenti nedvojbeno pokazuju da su Fernandez i Aguirre zlostavljali Gabriela dok je bio pod njihovom skrbi i na kraju su ga mučili sve dok nije prestao disati. Aguirre je 2018. godine dobio smrtnu kaznu, nakon osuđujuće presude za ubojstvo prvog stupnja s posebnom okolnošću mučenja s namjerom oduzimanja života. Pearl Fernandez izjasnila se krivom za ubojstvo prvog stupnja i dobila je doživotnu zatvorsku kaznu bez prava na uvjetni otpust.
Unatoč postojanju vladinih agencija čija je zadaća zaštita sve djece, Gabrielov slučaj jasno ukazuje na pukotine u sustavu. Za Knappenbergera se priča počela stvarati nakon što je dobio dopuštenje snimati Aguirreovo suđenje i imao priliku poslušati svjedočenja o tome kako je Gabriel zlostavljan.
"Bilo je to u najmanju ruku grozno. Odmah su uslijedile reakcije. Lako je shvatiti koliko patnje još postoji", rekao je Knappenberger.
Socijalni radnici optuženi zbog zlostavljanja djece i falsificiranja dokumenata
Serijal se pojavio na vrhuncu popularnosti istinitih kriminalističkih priča, koje su pronašle široku publiku kroz podcaste, knjige i, u posljednje vrijeme, kroz dokumentarce na streaming servisima. Kritičari su primijetili da opsesija istinitim kriminalnim pričama može dovesti do rizika od senzacionalizacije nasilja te toga da se priče žrtava iskorištavaju za zabavu. Knappenberger priznaje da se njegov uradak može uklopiti u taj fenomen, ali ističe da je zauzeo ponešto drukčiji pristup kako bi se zaista uvidjeli sustavni problemi. Serijal uključuje značajna istraživanja o načinima borbe protiv zlostavljanja djece i detalje o tome kako sustav za zaštitu djece često nije uspješan zbog nedostatka transparentnosti.
U Gabrielovu slučaju četiri socijalna radnika koja su trebala voditi računa o njemu otpuštena su i suočena s kaznenim prijavama, što je rijedak razvoj događaja. Socijalne radnike obično se ne tereti za propuste u sprječavanju zlostavljanja. Rodriguez i njena kolegica Patricia Clement, kao i njihovi pretpostavljeni Gregory Merritt i Kevin Bom, optuženi su za kaznena djela zlostavljanja djece i falsificiranja javnih dokumenata. Prizivno vijeće odlučilo je u siječnju 2020. godine da socijalni radnici ipak ne trebaju kazneno odgovarati za Gabrielovu smrt. "Iako mogu postojati posljedice za socijalne radnike koji ne ispunjavaju svoje dužnosti, te posljedice ne uključuju kaznenu odgovornost za zlostavljanje djece", utvrdio je sud drugog stupnja.
Optuženi su bili i socijalni radnici. Nosi osuđeni, ali su dobili otkaze
Socijalni radnici optuženi su za umanjivanje dokaza o Gabrielovu zlostavljanju. A zapravo se zlostavljanje samo pogoršavalo, pokazuje dokumentarni serijal. Knappenberger kaže da je tijekom istraživanja te priče zaključio da su socijalni radnici napravili očigledne pogreške.
"Socijalni radnici bili su pod velikim pritiskom i u određenoj mjeri to je bilo zasluženo. Ali to nije kraj priče. Bilo je očiglednih problema sa sustavom u kojem su djelovali", rekao je Knappenberger za Time.
Iako nisu osuđeni, svi uključeni socijalni radnici dobili su otkaz odmah nakon Gabrijelove smrti.

Nakon Gabrielove smrti počele reforme
U izjavi za The Wrap, objavljenoj 2. ožujka, Odjel za djecu i obiteljske usluge okruga Los Angeles navodi da je nakon Gabrielove smrti počela nova era reformi i da je uvedeno nekoliko novih protokola kako bi se postigla sigurnost djece. Odjel je od 2013. zaposlio više od 3000 novih socijalnih radnika kako bi smanjio njihovo opterećenje, a uvedena je i posebna obuka socijalnih radnika o načinu razgovora sa svjedocima i otkrivanju tjelesnih ozljeda.
"Nikad nije trebalo doći do smrti djeteta kako bi se otklonile slabosti i investiralo u poboljšanja zaštite djece. U znak sjećanja na Gabriela i zbog sigurnosti više od dva milijuna djece u okrugu Los Angeles, reformirali smo sustav zaštite djece", stoji u priopćenju DCFS-a.
Dok je radio na Gabrielovoj priči, Knappenberger je otkrio niz izazova s kojima se suočavaju službe za zaštitu djece, što uključuje preopterećene djelatnike te uvođenje vanjskih kompanija u pružanje usluga uz profit. Knappenberger napominje i da je Odjel za djecu i obiteljske usluge prožet kulturom šutnje. U konačnici, Iskušenja Gabriela Fernandeza postaje referendum o tome kako se odnosimo prema najugroženijim članovima društva.
"Kako ih štitimo? I što to govori o nama?" pita se Knappenberger na kraju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook