Prethodni članak
Sljedeći članak

DIVJAK: 'Pozivam stranke da se obvežu donijeti „Lex lažne diplome“ da očistimo sustav od varalica'

Nezavisna kandidatkinja na listi Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve političke stranke da donesu „Lex lažne diplome“


Nezavisna kandidatkinja na listi Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve političke stranke da donesu „Lex lažne diplome“ koji bi očistio sustav od varalica i korupcije.

- Sustav odgoja i obrazovanja očistili smo od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje. Usprkos brojnim apelima koje sam poslala u javnost, nažalost ostali politički akteri i državna tijela nisu se odlučili snažnije uključiti u proces provjere diploma. Zato danas pozivam sve političke stranke, da se javno obvežu, da će donijeti „Lex lažne diplome - rekla je Divjak.

U sustavu obrazovanja u godini dana pronađeno je čak 60 nevjerodostojnih isprava, a osobe koje su krivotvorile isprave odmah su dobile otkaze i prijavljene su policiji.

U dokumentu „Lex lažne diplome“ ili u prijedlogu Zakona o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja predlaže se obvezna provjera isprava u ustanovama kojima je država ili lokalna samouprava osnivač, trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne/regionalne samouprave, osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te ne naplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

- Meni je dosta deklarativne borbe protiv korupcije koju ne prate snažne akcije. Moj tim se usudio provesti sustavu provjeru diploma i zato izazivam sve ostale političke opcije da pređu s riječi na djela i obvežu se donijeti Zakon koji će Hrvatsku provjetriti od varalica na svim razinama - poručila je Divjak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook