Prethodni članak
Sljedeći članak

DIP OBJAVIO: Ponovit će se izbori na jednom biralištu u III. izbornoj jedinici


Državno izborno povjerenstvo održalo je u četvrtak poslijepodne konferenciju za medije.

Predsjednik Radovan Dobronić rekao je da se izborni proces odvio vrlo dobro.

"Glasalo je 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača. Prije četiri godine je izlaznost bila manja, ali ne trebamo do kraja uzimati usporedbe kao relevantne jer je tada zbog korone izlaznost bila manja. Države Europske unije imaju još veću izlaznost i mi tome trebamo težiti", rekao je.

"Dvije stvari su bitne: da ljudi shvate da izlaskom na izbore mogu utjecati na svoju sudbinu, da povežu politiku sa svojim osobnim životom. Osim toga, izlaskom na izbore se pokazuje i briga za državu, što je neki oblik patriotizma, ali kod nas se na to ne gleda na taj način", dodao je.


Dobronić se osvrnuo i na kršenje izborne šutnje. Smatra da nije bilo ničega što je previše izlazilo iz okvira.

HDZ i partneri su relativni pobjednici s 61 mandatom, SDP i partneri su osvojili 42 mandata. Domovinski pokret ima 14, a Most i partneri 11 mandata. Možemo je dogurao do 10 mandata. Po dva mandata osvojili su IDS i NPS, a Fokus je dobio jedan mandat.

"Izbori su sasvim dobro protekli i ni po čemu se ne razlikuju od prethodnih", dodao je Dobranić.

Komentirao je probleme s glasanjem.

"To nije u domeni DIP-a. Za to je nadležan MUP. Mi smo posredovali i u Zagrebu su svi koji su bili upućeni po potvrde, svi su dih dobili na vrijeme i stigli su do 19 sati glasati", rekao je. "To nije moglo utjecati na izbore", kaže.

Ponovit će se izbori na dva birališta u trećoj i petoj izbornoj jedinici. U općini Sračinec i općini Markušica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook