Prethodni članak
Sljedeći članak

Đikić otkrio kada bismo, uz poštivanje mjera, mogli doći do vrhunca trećeg vala

  • Goran Kovacic/PIXSELL - Đikić

    Goran Kovacic/PIXSELL


Od jučer je, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, diljem Hrvatske na snazi niz strožih mjera zbog rasta zaraženih. Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Epidemiološku situaciju i mjere u  Dnevniku N1  analizirao je znanstvenik Ivan Đikić.

Smatra da je regionalni pristup dobar pristup. “To je vrlo dobra strategija. vjerujem u stručnost lokalnih stožera”, rekao je. Kaže da županije koje imaju bolje brojeve, to su napravile kvalitetnim radom stožera.

“Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima”
Ljudima koji dolaze doma za Uskrs, poručio je da paze, da se ne okupljaju u većim grupama, a ako se okupljaju, neka nose maske. “Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima, na taj način neće doći do prijenosa. Štitite tako i sebe i druge.”

Što se tiče prijelaza granice, kaže da smo se trebali pripremiti s više testiranja. “Ako se budemo otvarali, zbog zime i skijanja, veliki broj virusa unesen je u Dalmaciju – treba više testirati ulazak turista brzim testovima”, govori.

“Situacija u Hrvatskoj je vrlo ozbiljna, rast je stalan i dosta visok, bolnice pretrpane i nema uopće prostora za opuštanje i optimizam. Mi smo na početku trećeg vala i trebamo biti puno fokusiraniji, s dobrom koordinacijom lokalnih stožera”, kazao je Đikić.

“Cijepljeni moraju shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”
Ako se većina bude pridržavala mjera, vjeruje da ćemo za dva do tri tjedna doći do vrhunca. U suprotnom, kaže da ćemo opet imati preko 4000 oboljelih dnevno i pretrpane bolnice, te više mrtvih. “Oprez je važan, i cijepljeni moraju nositi maske i shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”, rekao je Đikić.

“Problem s AstraZenecom je dvostruke naravi – prvi je političko-gospodarski, a drugi znanstveno-medicinski, gdje se primijetilo da se pojavljuju vrlo rijetke, ali opasne nuspojave – trombi. Dolazi do toga da je, od preko 9,7 milijuna cijepljenih, 68 imalo tu komplikaciju, i preko 20 je umrlih. Znanstveno još uvijek ne znamo razloge, ni je li to povezano i oprez je važan. Događa se kod mlađih žena i mlađih muškaraca, pa je njima preporučen dodatan oprez”, kaže, prenosi  N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook