Prethodni članak
Sljedeći članak

DIJAMANTNI PIR: Marica i Andrija Posavec proslavili 60. godišnjicu braka

‘U braku uvijek netko mora popustiti, ako se nađu dva tvrdoglava, neće štimati’


Biti vjeran i voljeti nekog čak 60 godina, zasigurno nije mala stvar. A Marica i Andrija Posavec iz Oroslavja jedan su od tih dugovječnih bračnih parova te su imali sreće proslaviti prošlog vikenda 60 godina svoga braka. Osim fešte za rodbinu, na kojoj su im svirali i Črleni lajbeki, dijamntni su pir obilježili i u crkvi. – Upoznali smo se na čehatvi u Andraševcu, zaljubili se i tako je počelo – priča nam Marica.

A njihova je svadba trajala tri dana, pričaju. – Kroz noć smo bili u Stubičkim toplicama, onda smo ujutro u 7 sati išči vlakom u Oroslavje, cijela svadba. Moja mama je živjela u Andraševcu s drugim mužem, pa smo išli kod njih u Andraševec, pa smo bili do 13 sati, a ona išli opet u Andraševec malo dolje do njegovih roditelja. Vrućina je bila, jedva smo došli, glazbenici su hitili tambure, skinuli se i prešli se u potok kupat – prisjeća se Marica. Za zajednički život kažu da je bio težak, uz puno odricanja i rada. Andrija, Drašek, kako ga zovu, radio je kao krojač u Zagrebu, Oroslavju, Njemačkoj, po dvije šihte, kako bi si mogli sagraditi kuću. I Marica je bila krojačica. – Puno smo radili, no mogli smo to podnijeti, bili smo mladi – kaže Marica.

Imaju dva sina, Srećka i Darka, troje unučadi i troje praunučadi. Oboje su društveni i voljeli su se družiti. Marica je pjevala u zboru, Andriji je hobi bio kartanje belota. A slagali su se, kažu dobro, inače ne bi ni doživjeli ovaj veliki jubilej. – Svađali se jesmo ponekad, toga ima u svakom braku. No suprug je uvijek prije popustio, ja sam bila više uvredljiva nego on – kroz smijeh priča Marica, a Andrija nadopunjuje: - Radosni su što su dočekali tolike godine zajedno, a mladim bračnim parovima poručuju: - Poštivajte se i budite si vjerni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook