Prethodni članak
Sljedeći članak

DHMZ upalio meteoalarm za velik dio Hrvatske: 'Budite na oprezu'


Proljeće pokazuje svoju promjenjivu narav, pa će vrijeme, nakon snježnog vikenda, i ovih dana u Hrvatskoj biti promjenjivo.

U utorak se očekuje umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana na Jadranu i predjelima uz njega mjestimice kiša i pljuskovi, a moguća je i grmljavina, piše Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

"Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, lokalno na udare i jak. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 18 °C", dodaju u DHMZ.

Proglašen je i žuti meteoalarm zbog vjetra u sljedećim regijama: Riječka, Splitska, Dubrovačka, Zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija, Južna Dalmacija.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", ističu.

Što se srijede tiče, najavljuju oblačno sa sunčanim razdobljima. 'Na Jadranu i u krajevima uz njega mjestimice kiša, češća u drugom dijelu dana kada su mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Prema večeri se kiša očekuje i u središnjim krajevima, a tek krajem dana i u istočnim. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, ponegdje na udare i jak, navečer u okretanju na jugozapadni. Na Jadranu jako i olujno jugo, prema večeri ponajprije na sjevernom dijelu okreće na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 4 i 9, na Jadranu od 10 do 14 °C. Najviša dnevna većinom između 17 i 22 °C", navode.

I za srijedu je objavljen žuti meteoalarm za područja Gospićke, Kninske, Riječke, Splitske i Dubrovačke regije zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskim nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju DHMZ – a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook