Prethodni članak
Sljedeći članak

Dekani hrvatskih veleučilišta na primanju kod gradonačelnika Krapine Gregurovića


Članove Odbora javnih veleučilišta Zbora veleučilišta RH, dekane javnih veleučilišta i visokih škola, koji borave u Krapini, u četvrtak je u prostorima Grada primio gradonačelnik i novoizabrani saborski zastupnik Zoran Gregurović.

Predstavljajući ukratko povijest Grada Krapine, a posebice područje obrazovanja, gradonačelnik je naglasio kako ono seže još u 17. stoljeće kada su franjevci sagradili samostan u kojem je organiziran studij filozofije za druge franjevačke redove.

-Povijest visokog školstva u Krapini datira nekoliko stoljeća unazad, ali je ta bogata tradicija narušena određenim zatišjem koje se na svu sreću završilo prije 20-ak godina osnivanjem Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina gdje posebna zahvala ide Antunu Presečkom i aktualnom dekanu Nenadu Sikirici, pokretačima ideje osnivanja Veleučilišta - kazao je Gregurović dodajući kako je osnivanje Veleučilišta dalo jedan novi zamah ne samo Gradu Krapini već cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji.

Gregurović je obećao daljnju potporu Grada Krapine daljnjem razvoju Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina odnosno podizanja te obrazovne institucije na još višu razinu. Najavio je i rješavanje problema prostora koji je hitno potreban Veleučilištu.

-Budući OŠ Ljudevit Gaj ne možemo dograditi kako bi sva djeca mogla pohađati u tom objektu nastavu u jednoj smjeni krenut će se u izgradnju novog objekta škole. U tom slučaju nakon izgradnje nove osnovne škole Veleučilište bi moglo svoje mjesto naći u sadašnjem objektu OŠ Ljudevit Gaj - najavio je Gregurović.

Da Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina ima odličnog partnera u Gradu Krapini potvrdio je dekan Sikirica. Izrazio je i zadovoljstvo što je upravo Krapina ovih dana domaćin sjednice Odbora javnih učilišta, Zbora veleučilišta Republike Hrvatske.

-Na sjednici u petak raspravljat ćemo o aktualnim temama. Moram reći da je pun pogodak što se nalazimo svaka tri mjeseca da preispitamo najnovija događanja. Kada zajedno radimo na rješavanju eventualnih problema to daje najbolje rezultate - poručio je dekan.

Predsjednik Odbora javnih veleučilišta i dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke, Željko Sudarić, kao jedan od problema naveo je upisne kvote, ali da i za to postoji rješenje odnosno da je bitna sinergija s

lokalnom, regionalnom i nacionalnom razinom. Zaključio je da se upravo na primjeru Grada Krapine i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina vide pozitivni učinci te sinergije.

-Veleučilište u Krapini ima odlične upisne rezultate i vjerujem da će u budućnosti to biti i bolje - završio je Sudarić.

Na primanju je bio i jedan od osnivača VHZK-a i poznati zagorski gospodarstvenik, Antun Presečki, koji se prisjetio koji je bio jedan od njegovih glavnih motiva za osnivanje veleučilišta u Krapini.

-Uvijek su se zbijale šale na račun Zagoraca da se oni rađaju sa "malom maturom". Mene je osobno to smetalo i odlučio sam svo svoje znanje, trud i energiju usmjeriti na osnivanje veleučilišta ovdje u Krapini i u tome smo uspjeli. Nije ispočetka bilo lako, ali smo bili uporni i Veleučilište iz godine u godinu ide naprijed - naglasio je Presečki.

Uz brojne dekane javnih veleučilišta i visokih škola na primanju u Krapini bio je i Tomislav Marković, direktor Direkcije upravljanja područnim uredima HBOR-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook