Prethodni članak
Sljedeći članak

Davor Dretar o obrani od tuče: ''Ministrica obmanjuje javnost''


Zagorski saborski zastupnik Davor Dretar jučer je u Hrvatskom saboru održao press konferenciju na temu protugradne obrane, na kojoj se osvrnuo i na izjave Ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Dretar je na početku podsjetio na nevrijeme koje je prouzročilo velike štete u Zagorju. -Odmah nakon nevremena ministrica Vučković izašla je na teren i iznijela četiri nevjerojatne neistine - rekao je Dretar i pojasnio. -Ministrica obmanjuje javnost jer govori: „…obrana od tuče provodi se samo na području sjeverne hrvatske, a financira se novcem svih poreznih obveznika“. Napomenuvši kako se radi o bezobraštini, Dretar je iznio podatke kako se Operativna provedba obrane od tuče provodi na području sjeverne Hrvatske, na području veličine 26.800 km2 u međurječju Save i Drave. -Zaštita poreznih obveznika šuplja je demagoška parola kojom se treba javnosti i svim onima koji se to tiče ogaditi obranu od tuče- rekao je Dretar i dodao: -U svakom slučaju ako i misle da štede poreznim obveznicima novac, štede na pogrešnom mjestu. To što uštede zanemarivo je u odnosu na štete koju su svojom nebrigom prouzročili – istaknuo je. 

''Možemo slobodno pretpostaviti da vladajući idu trenutno prema ukidanju obrane od tuče''

Nadalje, nastavio je Dretar, ministrica Vučković obmanjuje javnost jer govori: ''… na temelju stručnih i znanstvenih studija koje su dostavljene ne postoje dokazi da je protugradna obrana učinkovita.'' -Svi možemo slobodno pretpostaviti da vladajući idu trenutno prema ukidanju obrane od tuče, ali izvješće  Svjetske meteorološke organizacije precizno pokazuje da ne samo da se mogu kvalitetno i dobro i s rezultatima provoditi procesi obrane od tuče, nego se čak preporuča Vladama i znanstvenim institucijama da prošire istraživanja i povećaju ulaganja u sustavu obrane od tuče - kaže Dretar i dodaje: -U Analizi Svjetske meteorološke organizacije doslovno piše: Ekonomske analize pokazuju da učinkovita obrana od tuče može donijeti značajne financijske uštede, ali ulaganje u te sustave predstavlja razuman rizik. Obrana od tuče je tehnologija u razvoju koja tek treba dobiti potpune znanstvene temelje. Pozivamo vlade i znanstvene institucije da značajno pojačaju istraživanja u području modificiranja vremenskih uvjeta. Daljnje istraživanje od najveće je važnosti. Vlade država pozivamo da pojačano investiraju u obrazovanje stručnjaka i provedbu znanstvenih istraživanja -  citirao je Dretar.

Mreže su preskupe

Također, zastupnik Dretar neistinom je nazvao izjavu ministrice da Ministarstvo sufinancira nabavu zaštitnih mreža poljoprivrednicima, kao i osiguranja. -Mreže su preskupe, čak i uz sufinanciranje, uzrokuju zagađenje otpadnom plastikom, tijekom eksploatacije mikroplastika s mreža ulazi u tlo i vodu.  Mrežama nije moguće štititi sve kulture (žitarice, uljarice, duhan) - kaže Dretar. Ministrica Vučković je izjavila i kako analiza DHMZ-a pokazuje da korištenje srebrnog jodida u obrani od tuče uzrokuje zagađenje zraka, tla i vode. Dretar je i to nazvao neistinom, iznijevši podatak kako objavljene studije pokazuje da ne postoji značajan utjecaj srebrnog jodida na okoliš i ljudsko zdravlje.

Domovinski pokret će zatražiti hitnu tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu

-Zbog svega navedenog, ali i zbog prava svih stanovnika Hrvatske na obranu od tuče, Domovinski pokret će zatražiti hitnu tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu, jer vladajući još od 2018. obećavaju organizirati okrugli stol sa svim relevantnim subjektima kako bi se pojasnile mogućnosti i ograničenja postojećeg sustava obrane od tuče i preporučile učinkovitije mjere za zaštitu i osiguranje. Po nekim glasinama, Vlada će pričekati ljetnu stanku Sabora i krajem srpnja predložiti ukidanje obrane od tuče donošenjem Zakona o prestanku važenja o sustavu obrane od tuče. – zaključio je Dretar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook