Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas slavimo svetkovinu Tijelova, blagoslivlja se cijeli svijet, u procesiji djeca razbacuju latice cvijeća

Danas se ova svetkovina slavi procesijom, a u našim krajevima uobičajeno da, uz nošenje Presvetog, djeca iz košarica putem razbacuju latice cvijeća



Blagdanom Tijelova kršćani žele obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom.


To je veliki blagdan u katoličkom kalendaru poznat je pod imenom Tijelovo. Pun naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom kršćani žene obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. ‘U svemu jednak, osim u grijehu’, rekao je sveti Pavao o njemu.


Tajnu svojeg utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar. Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog, a kao čovjek da ima tijelo kao i mi. Ljudsko je tijelo dar, a isto tako obdareno mogućnosti da se daruje i razdaje.

Danas se ova svetkovina slavi procesijom, a u našim krajevima uobičajeno da, uz nošenje Presvetog, djeca iz košarica putem razbacuju latice cvijeća. Noseći Presveto u svečanoj povorci blagoslivlljaju se ne samo nazočni već cijeli svijet. Kršćani na Tijelovo ne idu u procesiji da bi nešto demonstrirali ili protiv nečega protestirali, već da pokažu da kao hodočasnici stupaju za Kristom prema konačnom cilju svoga života. Zato je Tijelovo prava prilika da se svaki kršćanin ozbiljno zapita, kako predstavlja Krista u svijetu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook