Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je Dan branitelja Krapinsko - zagorske županije. Znate li zašto danas?


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je kod Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije obilježen Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije.

Kako je tom prigodom istaknuo župan Željko Kolar, zagorski branitelji išli su u rat jer je bila ugrožena opstojnost hrvatske države i hrvatskog naroda. – Najbolji među nama su to prepoznali, a najbolji među najboljima su, nažalost, položili život za Republiku Hrvatsku i njihova imena su ispisana na ovom spomeniku, koji je podignut njima u čast. Zahvaljujem svim zagorskim braniteljima, koji su prošli kroz sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, pa i naše domicilne, 103. zagorske brigade, čiji sam i ja bio pripadnik i gdje smo najmasovniji odlazak zagorskih branitelja na ratište, unutar jedne postrojbe, proglasili Danom branitelja Krapinsko – zagorske županije – pojasnio je župan Kolar zašto je baš 07. listopad izabran kao datum kad se obilježava Dan branitelja KZŽ.

Kako je istaknuo jedan od ratnih zapovjednika 103. zagorske brigade, pukovnik u miru, Žarko Miholić, taj dan je vrlo emotivan za sve zagorske branitelje. – Tog dana, 07. listopada, prvi su dijelovi naše postrojbe bili upućeni na karlovačko bojište. I naravno, to u emocijama ljudi, ne samo onih koji su bili upućeni, nego i njihovih obitelji, ostavlja neizbrisiv trag – rekao je Miholić.

Inače, u Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 11 tisuća branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije, a čak njih 8 tisuća bilo je pripadnika 103. zagorske brigade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook