Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan kada je pao Vukovar prije 29 godina, nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad, ostat će u našem trajnom sjećanju.

  • Emica Elvedji/PIXSELL

    Emica Elvedji/PIXSELL


Dan kada je pao Vukovar prije 29 godina, nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad, ostat će u našem trajnom sjećanju. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara u srijedu će, u 10,15 sati, proći Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko sudionika kao prošlih godina kada je ulicama toga grada znalo proći na desetke tisuća domoljuba iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država u kojima žive Hrvati.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju. I na taj ćemo način odati počast poginulima, zahvaliti za daru slobode i moliti za zajedništvo naše Domovine

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook